Keert raamprostitutie terug in binnenstad?

8640314

Het is een van de belangrijkste beslissingen die burgemeester Jan van Zanen dit kwartaal moet nemen: Keert de raamprostitutie terug in de Utrechtse binnenstad?

De gemeente zit flink in haar maag met de aanvraag van prostitutiebedrijf Freya voor de ingebruikname van 17 werkruimtes in de Hardebollenstraat, schrijft het AD woensdag. De gemeenteraad heeft namelijk eerder indirect besloten dat er niet langer plek is voor sekswerkers in de Hardebollenstraat, door te bepalen dat alle raamprostitutie geconcentreerd moet worden op het Nieuwe Zandpad in Overvecht. De gemeente bereidt daar de bouw voor van maximaal 162 nieuwe seksruimtes.

Tegelijkertijd is het juridisch gezien mogelijk de peeskamers in de Hardebollenstraat weer in gebruik te nemen, omdat de bestemming nog steeds raamprostitutie is. Na veel vijven en zessen voldoet de aanvraag van Freya aan de voorwaarden om in behandeling genomen te worden.

Dat gebeurde in oktober vorig jaar. Belanghebbenden konden zienswijzen indienen en sindsdien is het wachten op de beslissing van Van Zanen.

Deze krant beschikt over informatie waaruit blijkt dat de gemeente de panden in de Hardebollenstraat heeft laten taxeren. Dit wijst erop dat het stadsbestuur mogelijk een ‘escape’ onderzoekt: het veranderen van de bestemming, waardoor prostitutie onmogelijk wordt. Ook het (laten) opkopen kan een optie zijn.

Bij het ‘wegbestemmen’ zal de eigenaar ongetwijfeld een forse planschadeclaim indienen. Prostitutie is namelijk een veel lucratievere bedrijfstak dan bijvoorbeeld detailhandel of horeca.

Schattingen over de hoogte van zo’n claim lopen op tot miljoenen euro’s. Het bedrag kan wellicht lager uitvallen als wordt meegewogen dat de peeskamers al 2,5 jaar leeg staan en geen geld opbrengen. De claim zou betaald kunnen worden uit gemeentelijke reserves.

Zo’n procedure, of het opkopen, zal hoe dan ook pijn doen. Het is niet prettig om veel belastinggeld uit te geven om te voorkomen dat ergens raamprostitutie komt.

In een reactie ontkent noch bevestigt de gemeente de taxatie. Het stadsbestuur laten enkel weten dat ‘vorig jaar op verzoek van de eigenaren van de panden aan de Hardebollenstraat informele en informerende gesprekken hebben plaatsgevonden’.

Freya de Bibob-procedure
Naar verwachting wordt deze maand bekend of Freya de Bibob-procedure heeft doorstaan. Daarin bekijkt het ministerie van Justitie en Veiligheid of er banden zijn met criminelen. Doorstaat ze die toets niet, dan is het snel gedaan met de aanvraag.

Bij een positieve uitkomst organiseert de gemeente een hoorzitting over de gevolgen voor de buurt. De gemeente heeft zo’n 350 zienswijzen gekregen, veelal negatief. Op zijn vroegst in het voorjaar volgt een beslissing over enerzijds 34 vrouwen die weer aan de slag kunnen en anderzijds de vrees voor overlast voor de buurt.

Wat Van Zanen ook besluit: Freya of de verenigde bewoners zullen hun gelijk bij de rechter willen halen. Definitieve duidelijkheid is er dus nog lang niet.

Geduld
Intussen zit er enigszins schot in de voorbereiding van de nieuwe grote prostitutiezone in Overvecht, vlak bij de gesloten boten aan het Zandpad. Er is een eerste beslissing genomen over een ondernemer die de seksruimtes wil gaan bouwen. Maar ook hier is geduld het credo. De rode lampen gaan op zijn vroegst eind volgend jaar weer aan.

Bron: www.deondernemer.nl
Auteur: Mathijs Steinberger
Publicatiedatum: 13 jan 2016


2 reacties on “Keert raamprostitutie terug in binnenstad?”

  1. F.Snel schreef:

    Vreemd een BIBOB onderzoek gaat vooraf een aanvraag van een vergunning . Doen ze het in Utrecht andersom ?

  2. jai-kishun schreef:

    ik wil dat de zandpad moet blijf en dat de vrouw aan werk kan gaan voor sek


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.