Wel of geen prostitutie in Hardebollenstraat?

IMG_20150821_211404-01
Burgemeester Jan van Zanen moet volgende maand beslissen of de peeskamertjes in de Utrechtse Hardebollenstraat weer opengaan of niet. Eind deze maand staat de hoorzitting gepland, waar Caja van Tolie van prostitutiebedrijf Freya haar vergunningsaanvraag zal verdedigen voor het heropenen van de 17 ramen in de binnenstad.Het plan van Freya voldoet volledig aan de vergunningseisen en ook juridisch gezien is het mogelijk om de werkruimtes te heropenen. De bestemming is nog altijd raamprostitutie. ,,Feitelijk hebben wij alles op orde. De buurt is fel tegen, maar die weerstand is geen argument om de vergunning te weigeren. Ze zijn bang voor extra overlast, maar uit onderzoek van de gemeente blijkt dat juist dat lawaai, rommel op straat, drugsgebruik, hangjongeren en uitgaanspubliek hier voor problemen zorgt. Overlast van prostitutie daalde zelfs in de jaren voordat het dicht moest.”
Na de hoorzitting heeft Van Zanen vier weken de tijd om te beslissen. Als het negatief uitpakt, stapt Freya opnieuw naar de rechter. Dat geldt waarschijnlijk ook voor de verenigde bewoners die ook hun gelijk willen halen.Ook de gemeente wil de prostitutiezone uit de binnenstad verbannen. Ze pleit voor een nieuwe prostitutiezone in Overvecht, waar 162 seksruimtes moeten komen. Maar Utrecht kan alleen een streep zetten door de plannen van Freya door het bestemmingsplan van de Hardebollenstraat te wijzigen.,,En daar zal de eigenaar van de negen panden ongetwijfeld tegen in verzet komen”, reageert Van Tolie.Ze doelt op het feit dat prostitutie een lucratievere handel is dan bijvoorbeeld horeca en dat de eigenaar daarom een planschadeclaim kan indienen. En dat kan miljoenen euro’s kosten. Aan de burgemeester om te bepalen of dat de juiste keuze is.

Mocht Freya de exploitatievergunning krijgen, dan wil ze in april van start. ,,Ik heb nu al een flinke wachtlijst. 34 vrouwen kunnen in twee diensten aan de slag. Ze betalen 65 euro per dag aan huur. Inclusief een broodfonds, beveiliging, schoonmaak, elektriciteit en water. Voorheen was dat 650 euro per week. Nergens is het beter geregeld.”

Door: Jessica Bode
Bron: De telegraaf

 Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.