Genaaid door D66

Selma Bas keert niet terug in de Utrechtse gemeenteraad. Dit blijkt uit de kandidatenlijst voor de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen in 2018 die D66 recentelijk openbaar heeft gemaakt.

Selma Bas was woordvoerder prostitutie voor de partij. Maar bij de laatste ontwikkelingen rond de verplaatsing van de tippelzone werd ze ineens gepasseerd. Lijsttrekker Klaas Verschuure nam het woordvoerderschap over, tegen de zin van Bas in. Zo werd haar verboden om deel te nemen aan een uitzending Stadhuisplein op Bingo FM. Bas wilde daar graag het standpunt van de partij verdedigen, maar dat mocht ze van haar partij niet. Bij het volgend raadsdebat moest zij tot verbazing van een deel van de raad ook haar mond houden. Volgens lijsttrekker Klaas Verschuure hebben haar standpunten over de tippelzone niks te maken met het besluit om haar niet opnieuw op de lijst te zetten. “We hebben veel meer kandidaten dan plek op de lijst en moeten daarom een zorgvuldige afweging maken. Dan vallen er ook mensen buiten de boot.”

Wij denken echter dat het ontbreken van Selma Bas op de kandidatenlijst alles te maken heeft met haar standpunten over prostitutie. Selma leek één van de weinige Utrechtse raadsleden die echt betrokken was bij dit dossier. Ze maakte zich dikwijls hard voor de belangen van de (toch al gedupeerde) sekswerkers in Utrecht. Voor haar eigen partij mogelijk zelfs wat té hard, want die zat erg in haar maag met de verplaatsing van de tippelzone. Zeker toen het verzet hiertegen in Leidsche Rijn en op de Lage Weide zich vooral op D66 richtte. Wethouder Everhart (D66), verantwoordelijk voor het locatieonderzoek, knakte als een rietje voor het bewonersprotest van deze mogelijk nieuwe locatie’s. Met de toekomstige gemeenteraadsverkiezingen in het achterhoofd lijkt het erop dat de partij geen kiezers voor het hoofd wil stoten door het steunen van de huidige tippelzone.

Het lijkt er tevens op dat er binnen D66 (Utrecht) zelf ook onenigheid bestaat over het onderwerp prostitutie. De partij heeft altijd gezegd vóór veilige sekswerkplekken te zijn, maar nu puntje bij paaltje komt laten ze de dames van de huidige tippelzone overduidelijk in de kou staan. Partijleden worden gecensureerd en van de kieslijst gehaald. Een u-bocht in het D66 beleid ingezet door Klaas Verschuure. Op zich ook weer niet heel vreemd van een partij de erom bekend staat haar eigen ‘idealen’ makkelijk in de uitverkoop te doen (zie raadgevend referendum). Helaas voor de sekswerkers én voor Selma moeten ze het nu voorlopig even zonder elkaar doen. Tenzij ze bij de gemeenteraadsverkiezingen in maart 2018 alsnog genoeg voorkeursstemmen krijgt. Niet de omwonenden van de tippelzone maar wederom de sekswerkers zijn genaaid, nu door D66, en daarbij Selma Bas ook.

Ook in Amsterdam werden raadsleden die kritisch waren ten opzichte van project 1012 (opschoning van de Wallen) niet gehoord, of zelfs op non-actief gesteld. De term ‘tunnelvisie’ lijkt hier aardig op z’n plek.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.