Behoudt het aantal ramen in Utrecht!

Het zal niemand ontgaan zijn dat de omwonenden van het Zandpad in Overvecht de druk opvoeren tegen de terugkomst van de prostitutiezonè. Enkele weken terug ging er zelfs een onlinepetitie van start. Ondanks dat deze petitie voor een groot deel werd ondertekend door mensen van buiten Utrecht is het doel duidelijk, de nieuwe sekszone moet kost wat kost worden tegenhouden. En de omwonenden van het Zandpad ruiken kansen. Eerder al werd met succes de terugkomst van de ramen aan de Hardebollenstraat én ‘de verplaatsing’ van tippelzone naar een nieuwe locatie in Utrecht tegengehouden. Schreeuwen lijkt te helpen, en de ‘ikwilgeenprostitutieinmijnbuurt-mensen’ schreeuwen héél erg hard.


De gemeente Utrecht zit intussen al geruime tijd in een spagaat. Enerzijds hebben ze een coalitieakkoord waarin staat dat er een nieuwe sekszone gerealiseerd zal worden. Anderszijds moet die wél gegarandeerd veilig zijn. Daarbij zijn er zoveel nieuwe eisen en regels opgesteld dat er maar weinig partijen het risico durven nemen om hierin te investeren. Je zou bijna gaan denken dat de Gemeente de zonè zelf ook liever niet wil.

Eén van die regels is het maximum aantal prostitutieramen dat er in Utrecht gebouwd mag worden. Dat is in de APV vastgesteld op 162 ramen. Dit getal komt van het opgeteld aantal ramen dat voorheen aanwezig was aan de Hardebollenstraat (17) en het Zandpad (145). Daarbij heeft de gemeenteraad, naar aanleiding van een locatieonderzoek uit 2013, besloten dat al deze ramen gelokaliseerd moeten worden aan het ‘Nieuwe Zandpad’. Aan de hand hiervan is het bestemmingsplan Het Nieuwe Zandpad in oktober 2015 ter inzage komen te liggen, waarna de bezwaarprocedure voor buurtbewoners begon. Toendertijd leek het protest van omwonenden nog wat milder. Toch vochten enkele bewoners, maar vooral de wijkraad, het bestemmingsplan aan tot aan de Raad van State. Na de uitspraak in 2016, dus 2,5 jaar na het besluit dat er een nieuwe locatie moest komen, werd de locatie pas definitief.

Omdat de nieuwe prostitutiezone nog steeds moeilijk van de grond komt gaan er momenteel geluiden op om het totaal aantal ramen van te verlagen. Hiermee zou de gemeente de buurtbewoners tegemoet kunnen komen en kan de zone mogelijk sneller gerealiseerd worden. Hiervoor is wel weer een aanpassing van de APV én het bestemmingsplan nodig.
En juist dat is uitermate gevaarlijk. De Raad van State heeft namelijk het aantal ramen zwaar meegewogen in haar beslissing in 2016 om de gemeente groen licht te geven voor de bouw van het Nieuwe Zandpad. De locatie haaks op het ‘oude’ Zandpad was namelijk de enige locatie in/rond Utrecht waar deze hoeveelheid ramen mogelijk zou zijn. Bij een eventuele vermindering van het aantal ramen kunnen buurtbewoners opnieuw naar de rechter stappen en een nieuw locatieonderzoek afdwingen. En de bezwaren van de buurtbewoners zijn intussen fors toegenomen. Ze gebruiken nu precies dezelfde argumenten als de omwonenden van de Hardebollenstraat.
Mocht de gemeenteraad dus pleiten voor een vermindering van de hoeveelheid ramen, dan staan de buurtbewoners bij een toekomstige rechtzaak mogelijk een stuk sterker. Daarnaast zal bij een vermindering van het aantal ramen de kans ontzettend klein zijn dat er ooit nog weer extra ramen bijkomen. Dat is inmiddels een trend die door heel Nederland woedt.


Een nieuw locatieonderzoek betekent terug betekend terug naar af (2013). De politieke discussie zal opnieuw gevoerd moeten worden om te beslissen over een nieuwe locatie terwijl het politieke klimaat is verandert. Sekswerkers zijn uit het oog verloren en initiatieven van sekswerkers om zelf iets op te zetten zijn grotendeels uit elkaar gevallen. Er zijn nieuwe partijen bijgekomen die pertinent tegen prostitutie zijn zoals DENK. En er zijn ook partijen die op het randje van overlopen naar het ‘nee-kamp’ zitten zoals de VVD en SP. De kans dat het Nieuwe Zandpad sneuvelt in een nieuw debat is niet ondenkbaar met alle tegenslagen tot nu toe. Als de raamprostitutiezone het debat wel overleefd gaat het in ieder geval voor enorme extra vertraging zorgen. Dan komt er een nieuw locatieonderzoek, wijzigingen in de APV én het bestemmingsplan met allerlei nieuwe bezwaarprocedures tot gevolg. Want waar en hoe klein de locatie ook wordt, bezwaren zullen er altijd zijn bij de komst van een prostitutiezone.

Veel verstandiger is het om niet aan het aantal ramen te tornen, maar een gefaseerde bouw te realiseren. Start met bijvoorbeeld 60 ramen, maar laat ruimte voor uitbreiding naar maximaal 162 ramen. Op die manier vraagt een eerste investering een stuk minder risico. Het bestemmingsplan kan intact gelaten worden en verdere vertraging voorkomen. Wanneer er eenmaal iets is gerealiseerd zal ook het vertrouwen van nieuwe exploitanten/investeerders toenemen. Er ligt momenteel een compleet plan klaar voor een nieuwe sekszone mét goedkeuring van de hoogste rechter. Waarom zou je daar opnieuw aan gaan sleutelen?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.