Aleid Wolfsen, Een Geboren Opportunist


In 2010 kwam de omstreden, want door sekswerkers verfoeide registratie van prostituees, door toedoen van de toenmalige burgemeester van Utrecht in de Algemene Plaatselijke Verordening te staan. Met deze aanvulling van de APV werd een lokaal voorschot genomen op de Wet Regulering Prostitutie waar dezelfde registratie, maar dan een landelijke een belangrijk onderdeel van was. Deze wet zou pas een jaar later door de Tweede Kamer aangenomen worden. Voor de kritiekloze gemeenteraad was het echter geen enkel probleem om de voor een APV veel te vergaande maatregelen goed te keuren en ook bijna onmiddellijk met veel elan in praktijk te laten brengen.


Het concept van de registratieplicht an sich was al een bedreiging voor de privacy van sekswerkers, maar dat werd in Utrecht nog versterkt doordat de registrerende instantie, de GG&GD, het niet zo nauw nam met haar beroepsgeheim en bij de uitvoering van de APV meer politieverklikker dan hulpverlener was; een vaag, polyinterpretabel symptoom van mensenhandel was al voldoende om een sekswerker bij de politie in beeld te brengen.

Twee jaar later, in 2013, werd het door een kritische Eerste Kamer zeer onzeker of de landelijke registratie er zou komen, waardoor op termijn ook de lokale registratiesystemen in gevaar zouden kunnen lopen. Mogelijk naar aanleiding hiervan stelde de politie een bestuurlijke rapportage over de belangrijkste bordeelhouder op, die uitpuilde van de onredelijke en pietluttige verwijten op basis van feiten die in enkele gevallen tien jaar terug gingen en die erop neerkwamen dat de exploitant mensenhandel gefaciliteerd zou hebben. Dit was de gewenste grond waarmee Wolfsen de exploitatievergunningen op basis van de Handhavingsstrategie Seksinrichtingen met onmiddellijke ingang kon intrekken. Medewerking van de wegbereider van de landelijke registratieplicht, VVD-minister Ivo Opstelten van Veiligheid en Justitie, die dat zelfde jaar met de invoering van de Nationale Politie meer grip op de politie had gekregen, valt bij dit alles niet uit te sluiten.

De lezers die het bovenstaande zich nog wisten te herinneren, zullen begin deze maand geglimlacht of hun hoofd geschud hebben bij het vernemen van het bericht dat diezelfde Wolfsen in zijn nieuwe functie deze bedenkelijke Utrechtse registratieplicht heeft laten verbieden. Het is een schrale troost omdat de te registreren prostituees in de inmiddels verstreken 5 jaar achter de horizon zijn verdwenen.

Het jaarsalaris van Wolfsen bedraagt € 135.456 en kan doorgroeien tot € 150.833.

Door: STL



Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.