Utrecht: ‘Non Nobis wil op stoel seksexploitant zitten’

De gemeente Utrecht zegt net als de afgehaakte investeerder Non Nobis maar één doel voor ogen te hebben met het nieuwe Zandpad: schone en veilige raamprostitutie. Alleen wil Non Nobis in de ogen van de gemeente op de stoel van de exploitant gaan zitten en dat staan de regels niet toe.

De taken en de rol van investeerder en exploitanten moeten strikt gescheiden blijven, stelt Utrecht. Non Nobis wilde in haar plan voor het nieuwe Zandpad een deel de bedrijfsvoering van de exploitanten overnemen en hen verplichtingen opleggen, zoals een gezamenlijke beheerorganisatie en een servicebalie voor sekswerkers.

,,De exploitanten zijn verantwoordelijk voor een veilige, zelfstandige en gezonde uitoefening van het beroep van sekswerker. Zij zijn hier op grond van hun exploitatievergunning als enige op aanspreekbaar”, stelt de gemeente in een brief aan de gemeenteraad. Verplichtingen opleggen maakt Non Nobis tot mede-exploitant en dat kan niet volgens de algemene plaatselijke verordening.
Derde partij

Non Nobis heeft ook aangegeven dat ze de verdiensten voor de exploitanten buitensporig hoog vindt. De stichting wil een deel van dat geld afromen om ‘criminele aantrekkingskracht’ tegen te gaan en dat geld weer in een andere stichting stoppen die algemene middelen voor de prostituees betaalt. ,,Daarmee wordt een derde partij aan de keten toegevoegd waarop door ons geen direct toezicht en handhaving mogelijk is. Dat is niet wenselijk”, stelt de gemeente.

Utrecht gaat nu in gesprek met andere ondernemers die interesse hebben het nieuwe Zandpad te bouwen en ramen te verhuren aan de exploitanten. Daarna volgt een selectie van partijen die voldoen aan de eisen zoals die in 2015 bepaald zijn. Als er een bouwer geselecteerd is, moet die ook eerst weer een Bibob- procedure (integriteitsbeoordeling) doorstaan, die soms een jaar in beslag neemt.

Bron: AD.nlGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.