Verkoop Hardebollenstraat lijkt afgeketst

 


Foto: RTV-Utrecht / Roel Breet

De verkoop van de voormalig prostitutie panden aan de Hardebollenstraat in Utrecht lijkt te zijn mislukt. In Maart dit jaar gaf de Gemeente Utrecht aan een koopovereenkomst te hebben gesloten met een geinteresseerde partij. Maar uit recente gegevens van het kadaster blijkt de gemeente nog steeds eigenaar te zijn. Dit doet vermoeden dat de koop op het laatste moment niet is door gegaan.


In 2016 kocht de gemeente de laatste 9 prostitutiepanden aan de Hardebollenstraat voor 5,9 miljoen euro over van exploitatiebedrijf Le Compte. Dit om de terugkeer van raamprostitutie uit te sluiten. Voor die tijd waren er sinds 2008 al 4 ex-prostitutie panden in eigendom van de gemeente.  In 2017 werden de 13 panden tesamen in de verkoop gedaan voor een bedrag van 4,9 miljoen euro. In Maart dit jaar werd het nieuws bekend dat de panden verkocht zouden zijn voor 4,3 miljoen euro. De gemeente zou daarbij in een verlies van 1,6 miljoen euro hebben geleden. De uiteindelijke koper werd toen niet bekend gemaakt.

Dat de koper nu, een half jaar na de naar buiten gebrachte verkoop , nog steeds niet bekend is gemaakt is vreemd. Op deze webpagina, waar gemeentelijk vastgoed wordt aangeboden, staat al lange tijd dat de Hardebollenstraat ‘onder voorbehoud’ verkocht is. Ook is in deze raadsbrief te vinden dat er een uitgifteovereenkomst getekend is. De raadsbrief waarin concreter ingegaan werd op de verkoop van de Hardebollenstraat lijkt online niet meer vindbaar. Er is ook geen enkele omgevingsvergunning te vinden die recentelijk afgegeven is voor een eventuele verbouwing aan de panden.

Het lijkt er dus op dat de verkoop van de ex-prostitutie panden aan de Hardebollenstraat niet is doorgegaan. Als dit werkelijk zo is is het uiterst vreemd dat de gemeente hier niets over naar buiten heeft gebracht in de afgelopen maanden. Zelfs de gemeenteraad is hierover niet geinformeerd. Wat het extra vreemd maakt is het gegeven dat er een aantal raadsbrieven die te maken hebben met de op- en verkoop van de Hardebollenstraat niet meer terug te vinden zijn in de online archieven van de gemeente. Waarom zouden die offline gehaald moeten worden?

Met de opkoop in 2016 zette de gemeente exploitant Freya buiten spel. Freya had een huurovereenkomst bij de eigenaars van de ramen en een vergunningsaanvraag bij de Gemeente lopen. Wanneer de panden niet waren opgekocht door de gemeente had de vergunningsaanvraag niet geweigerd kunnen worden. Utrecht zou dan een ‘tijdelijke’ locatie voor raamprostitutie gehad hebben.


One Comment on “Verkoop Hardebollenstraat lijkt afgeketst”

  1. hans schreef:

    Gaat Utrecht zo met gemeenschapsgeld om en hoe is de aan en-verkoop verantwoord in de jaarrekening en is dit gebeurd conform de BBV door de gemeente ?


Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.