Verkiezingen 2017 (door Zondares)


Zondares heeft een aantal dagen terug een zeer informatief stukje geschreven over prostitutie en de aankomende verkiezingen. Omdat wij het hier niet beter zouden kunnen copy-pasten we het hieronder. Voor nog veel meer waarheden over prostitutie kun je ook terecht op haar blog; zondares.blogspot.de

Verkiezingen
Woensdag zijn er verkiezingen voor de Tweede Kamer. Dat is zo’n beetje de belangrijkste verkiezing die we hebben in Nederland, want uit de Tweede Kamer komt het Kabinet, en die gaan de boel besturen en beheren. In de Tweede Kamer beginnen ook alle wetten, dus hoe minder gekte daar gebeurt hoe beter. Ga dus stemmen, en zorg dat je je stem geeft aan iemand die er geen enge dingen mee gaat doen.

Ik zal de kieslijst afgaan, en aangeven wat mijn ervaringen zijn met alle partijen.


VVD
De VVD is nooit mijn partij geweest. Ze zeggen wel dat ze veel aan eigen verantwoordelijkheid doen, maar dat komt niet echt uit de verf als ze met hùn eigen verantwoordelijkheid moeten komen. Er is geen partij met zoveel integriteitsschandaaltjes als de VVD. Om nog maar te zwijgen over hun “crimefighter” imago waarvoor zoveel moet wijken, en wat helemaal niets oplevert. Behalve stemmen.

Echt overdreven anti-prostitutie is de VVD niet. Ze hangen in het midden. Ze gaan wel mee met de hype en de haat, maar ze zijn geen aanduwers. Je privacy en je rechten tegenover de politiestaat zijn bij de VVD niet in goede handen, en dat is eigenlijk al genoeg voor mij om ze links te laten liggen.

PvdA
De PvdA lonkt altijd naar ons, alsof we intussen niet weten wat ze dóén. De PvdA is op elk nivo van de overheid bezig met het vuurtje van de heksenjacht stoken, en wil ons het liefst overal verdrijven. Samenmet de Christenunie en de Socialistische Partij hebben ze initiatiefwetten gestart die ons verder uit de samenleving moeten gaan isoleren. Niet voor niets heet de portefeuille van de PvdA waarin sekswerk wordt behandeld de “portefeuille afvalputje.”

PVV
De PVV is een partij die eigenlijk vooral zeikt over dat migranten zo’n probleem zijn, en verder een beetje zwerft. Soms zijn ze links, soms zijn ze rechts, zolang het maar de onderbuik van laagopgeleiden tevreden stelt. Als het om prostitutie gaat geloven ze heilig in de hype. Zo heilig dat ze soms niet mee willen doen met clausules die andere partijen in wetten zetten om te zorgen dat de vrijwillige hoer niet vrijuit gaat.

Ze zijn super-repressief. Netzo erg als de VVD. Ze geloven heilig in hard straffen, en in de harde aanpak, en in het negeren van burgerrechten. Op de PVV wil je niet stemmen als je niet een politiestaat wil die je leven elk moment kan binnenkomen. Hun houding over rechten is dat ze die vooral lastig vinden, behalve als het gaat om je recht om over migranten te zeiken. Ze zijn voor mij geen optie.

SP
De Socialistische Partij doet me pijn. Want ze hebben zulke mooie doelen om het land eerlijker te maken, en ze zijn zo idealistisch. Maar tegelijk hebben ze een gewèldige draai naar repressie gemaakt. Ooit hadden ze een genuanceerd beeld over prostitutie, en was Nanneke Quik de grootste voorvechtster van onze rechten in de Eerste Kamer. Nanneke is weg, en nu moeten we het doen met mensen als Nine Kooiman, die met de Christenunie in bed kruipt en wetten maakt om ons verder te criminaliseren.

Vanuit de SP krijgen we hele lelijke geluiden te horen. Op lokaal en ook op nationaal nivo is de SP bezig met de sekswerker als reddingsobjekt en vleesgeworden onrecht te verkopen. Voor burgerrechten en privacy hoef je ook niet meer bij de SP te zijn, want die hebben daar graag de mond van vol, behalve als het gaat om dingen waar zij tégen zijn.

CDA
Toen ik klein was, was het CDA iets waarop je stemde als je niet streng in de leer was. Want je hoorde op de kleine Christelijke partijen te stemmen. Dat hoorde je in de kerk. Intussen ben ik wel verder gekomen, en zie ik de CDA als een aartsconservatieve partij die vooral wil dat dingen bij het oude blijven, of dat nou goed of slecht is. En of dat “oude” nou ooit gewerkt heeft of niet. En of dat “oude” er eigenlijk vroeger wel wàs of niet.

Als het aankomt op prostitutie wil het CDA het liefst gewoon helemaal van ons af. Ze zijn niet zo agressief als de PvdA, de CU of de SP, maar ze hebben grote ambities om ons langzaam en met zachte hand helemaal weg te stoppen. Ze willen misschien nogwel verder gaan dan de PvdA of de SP, maar toch zijn ze niet de grootste bedreiging op dit ogenblik. Ze stemmen alleen wel mee met alles wat ons leven zuur maakt.

Je burgerrechten zijn bij het CDA ook niet in goede handen. Ze zijn wel van de politiestaat, ookal zijn ze niet zulke crime-fighters als de VVD. Ze willen alleen wel dat de overheid overal zich mee bemoeit, en alles betuttelt, ze willen het alleen met handschoentjes en niet met de botte bijl. Dat is eigenlijk het enige verschil. Ze hebben een veel repressiever ideaal, dat ze veel voorzichtiger toepassen. Niets voor mij.

D’66
Als je puur gaat kijken naar hoe er in de Tweede Kamer gestemd wordt, is D’66 de beste partij als het gaat om burgerrechten èn om prostitutie. Dan tel ik de nieuwe partijen nog niet mee natuurlijk, maar ik kijk liever naar hoe partijen zich in de Kamer gedragen en wat ze stemmen, dan dat ik naar verkiezingspraatjes luister. Ze doen weinig mee met de hype, en ze zetten zelfs vraagtekens erbij. Dat is al heel veel voor een politieke partij.

Helaas hoor ik van kamerleden van D’66 wel dingen die me ongerust maken. Niet echt over burgerrechten, ookal zijn ze alleen echt bezig met papieren burgerrechten en niet met elektronische, maar vooral over prostitutie. Ik heb al van verschillende leden gehoord dat de gewone positie van D’66 over burgerrechten misschien moet wijken in bijzondere gevallen, zoals mensenhandelmoderneslavernij en prostitutie.

Dat is nog niet gebeurd. Ze hebben wel hier en daar meegestemd met domme dingen, zoals de WRP, maar ze hebben nog niet die draai naar rechts gemaakt die je wel ziet bij de SP en GroenLinks. Maar ze maken dezelfde geluiden die je ook uit die twee partijen hoorde voordat ze dat gingen doen. Daar maak ik me echt zorgen over. Ze waren ook supermild over de affaire Teeven en het gedraai van de minister daarover. Steeds voerden ze eigenlijk geen oppositie. Ik vertrouw ze niet meer.

ChristenUnie
De ChristenUnie is de partij van Gert-Jan Segers. Een man die al vaker op mijn blogje is genoemd. De partij heeft weinig op met burgerrechten, maar is niet zo agressief daarmee als de PVV, PvdA of de VVD. Als het op prostitutie aankomt, dan is de CU de agressiefste vervolger van sekswerkers. Ze stemmen mee met alles wat ons leven zuur kan maken, en ze zijn de bron van de meeste wetsvoorstellen en moties die over prostitutie gaan.

Ze zijn minder anti-seks dan de SGP, maar ze zijn wel veel aktiever, aktivistischer en stiekemer. Ze doen graag alsof het allemaal om de zielige slachtoffertjes gaat, terwijl de SGP gewoon eerlijk is over dat ze de Here willen volgen en daarom ons kapot willen hebben. De CU neemt ook de PvdA en de SP aan het handje, en die laten zich gewillig meenemen in wetsvoorstellen om sekswerkers te verdrukken.

GroenLinks
Heel lang was GroenLinks een partij die voor ons opkwam. Ze waren seks-positief, niet van de normen en waarden opleggen vanuit de politiek, en lekker rebels. Dat is lang geleden. Tegenwoordig zijn ze een kleine partij met vooral feministische zuurheid als het op seks aankomt. Ze zijn meer bezig met migratie, maar als ze hun aandacht aan sekswerk geven hou ik iedere keer mijn hart vast.

Ze zijn niet zo overtuigd anti-sekswerk als de CDA ofzo, maar er zitten mensen daar die maar wàt graag sekswerk als onrecht willen zien, en maar wàt graag meedoen met ons verdrukken. Een paar grote stemmen in die partij zijn grote voortrekkers van de hype, en die doen veel kwaad. Tegelijk zitten er ook jonge frisse mensen die principiëel ons niet willen vertrappen. Je weet niet wat je krijgt.

Goed, het hoofd van hun wetenschappelijk buro heeft hetzerige stukjes over ons geschreven, en ziet ons vak als een groot onrecht, vanwege zijn zuurfeministische bril. En er zijn leden die flink feministisch uit hun nek klokken over ons. En GroenLinks kwam de ChristenUnie te hulp toen die hun klantcriminaliseringswet anders hadden moeten afzwakken. Dus GroenLinks is voor ons verloren. Maar er zitten nog goede mensen tussen.

SGP
De Staatkundig Gereformeerde Partij is de meest regressieve, meest repressieve en meest Christen-fundamentalistische partij in het bestel. Daar stemmen mensen op die dat moeten van de dominee, en anders meestal niet. Ze zijn duidelijk en open over wat ze van seks vinden, en vooràl van prostitutie, en dat is niet mooi. Ook met burgerrechten hebben ze niet veel op, de overheid hebben ze liefst overal in betrokken. Zolang hij de kerk maar met rust laat.

Partij voor de Dieren
Deze partij is de reden dat ik tochmaar een stukje schrijf. Ik hoor van best veel collegaatjes dat ze die partij willen steunen. En dat is omdat ze van dieren houden, en de PvdD best fijne geluiden over prostitutie heeft laten horen tijdens de campagne, en als ze met ons praten. Daarom is er wel vertrouwen, want de meeste partijen willen gewoon geen antwoord geven en willen eigenlijk niet met ons geassociëerd worden.

Als je gaat zoeken hoe ze echt stèmmen in de kamer, dan merk je dat het héél anders zit. Dan zitten ze tussen de CU en het CDA in als het om sekswerk gaat, en tussen VVD en CDA in als het om burgerrechten gaat. Hartstikke fout dus! De partij komt uit een streng Christelijk nest, en er zit ook een hele tik feminisme doorheen, dus eigenlijk kan je er wel op rekenen dat het zo zou gaan. Laat je niet foppen!

50Plus
Deze partij vindt mijn Pa genant. Hij vindt dat zijn generatie, de Babyboomers, al veelteveel invloed hebben gehad sinds de jaren ’60, en dat er dan nu een partij is die doet alsof die generatie, die nogsteeds de meerderheid van de politieke zetels heeft, in de verdrukking is, genant. Het hele programma van de partij draait erom dat er veel voor ouderen, en vooral de babyboomers moet worden gedaan, en dat ze niet mee moeten hoeven trekken met de hele samenleving nu het moeilijker gaat.

Verder is de partij niet heel veel met andere dingen bezig, maar ze zijn wel PVV-achtig repressief, zijn nogal van het harde straffen en makkelijk veroordelen, en hebben geen idee waar burgerrechten over gaan. Privacy is zo’n beetje een vies woord als je met ze in gesprek gaat. Geen optie behalve voor babyboomers die ècht geloven dat ze tekort worden gedaan.

OP
De Ondernemers Partij van Hero Brinkman is een rare. Brinkman komt uit de PVV en heeft veel van het programma en veel van de toon meegenomen. Hij richt zich vooral op immigratie, en dat de overheid slaafser moet zijn aan de bedrijven. Dat betekent bijvoorbeeld dat hij wil dat het bedrijfsleven een vinger in de pap krijgt over wat er op scholen wordt geleerd. Verder is hij natuurlijk een crime-fighter, hij komt uit de politie immers, en wil hij burgerrechten terugdringen om meer te kunnen betuttelen en bestraffen.

VNL
VoorNederland is wat vroeger de fractie Bontes/van Klaveren was. Nu is Jan Roos de lijsttrekker, en dan kan je circus verwachten. Dat krijg je ook. Niet alleen wil de partij de belastingen enorm verminderen, maar ze willen ook anti-immigratieregels gaan invoeren die niet juridisch door de beugel kunnen. De rechtsstaat, daar heeft VNL geen boodschap aan.

Ze willen alles op de schop gooien, en heel heftige veranderingen doorvoeren. Sommige daarvan zijn best redelijk, veel zijn gewoon een luchtkasteel. Ze zijn wel ontzettend crime-fighters, erger nog dan de VVD, en daar gaat het natuurlijk zowel met de prostitutie als met de burgerrechten helemaal mis.

Denk
Dit is de partij van Kuzu en Öztürk, een splinterpartij weer. Ze komen veel in het nieuws met hun rare uitspraken, en het is niet echt duidelijk of ze nou een Turkse splinter willen zijn of breder Nederlands willen worden. Ze zeggen het laatste, maar zo bouwen ze hun programma niet op. In ieder geval zijn ze niet helemaal fris, als je kijkt naar wat ze zeggen. Vooral als je direkt met ze praat komen er hele rare hoerenhatende uitspraken uit. Bah.

Het stemgedrag van die twee is in elk geval altijd repressief en burgerrechten-schadelijk geweest. Ze zijn kort gezegd Turkse PVV’ers, die “hun” bevolkingsgroep komen “verdedigen.” Maar zoveel verschil is er helemaal verder niet. Ik vermijd ze als de pest, want het enige waar ik het met ze eens kan zijn is dat migranten en niet-migranten goed met elkaar om moeten gaan.

Nieuwe Wegen
Dit partijtje is een splinter van de PvdA, een éénmanspartij van Jacques Monasch. Hij wil een PvdA zijn die hard optreedt tegen immigratie en illegalen. Dat is al onfris, maar hij wil ooknog extremer zijn met de mensenhandelhype en vindt nog meer dan de PvdA dat burgerrechten best gesnoeid mogen worden omdat de overheid echtwel te vertrouwen is. Als je het erger wil dan de PvdA kan je dus bij hem terecht.

Forum voor Democratie
Dit is de nieuwe partij van Thierry Baudet. Een man die veel op TV is geweest terwijl hij opvallend weinig te zeggen had. Hij is een initiatiefnemer geweest van het referendum over Oekraïne, en het succes daarvan is hem een beetje naar zijn bol gestegen volgens mij. Hij heeft wat ideeën, maar het is niet echt een samenhangend geheel geworden. Ik heb zijn programma doorgelezen, en daarna had ik nog steeds geen beeld van wat hij nou echt zou gaan doen met een zetel.

Over sekswerk schrijft hij niets, maar de toon van zijn programma is wel dat hij ontzettend meegaat met de repressieve bewegingen in de politie en het OM. En die haten ons. Verder is hij weer een enorme crimefighter die weer ontzettend inzet op meer politie, meer straf, meer alles wat met repressie temaken heeft. Bescherming van de burgerrechten vindt hij niet interessant, behalve alweer als het erom gaat je onvrede over immigranten te mogen luchten.

DBB
De Burger Beweging is een partij die veel overeenkomt met de SP. Maar de SP wil alles door een centrale overheid laten regelen en De Burger Beweging is veel minder centraal. Ze zitten goed met privacy en burgerrechten, beter dan de meeste partijen, ik heb alleen niet kunnen uitvinden wat ze nou met sekswerk willen gaan doen. In ieder geval vind ik ze verfrissend linksig en prettig overkomen. Of ze het ook waar kunnen maken weet ik niet, want ze hebben zich nietzo laten gelden.

VP
De Vrijzinnige Partij is ook een nieuwkomertje. Het speerpunt is een basisinkomen, en ze zetten ook groot in op openbaar vervoer. De standpunten over privacy spreken zichzelf hier en daar tegen, maar burgerrechten zijn wel het uitgangspunt, dat is duidelijk. Over sekswerk lijkt er niet echt een standpunt te zijn, en hoe het zich gaat gedragen in de Kamer is ooknog helemaal de vraag.

GeenPeil
Een partij die heel duidelijk gebaseerd is op GeenStijl. Een programma hebben ze niet echt, want ze hebben een heel vernieuwend concept. Je stemt op GeenPeil, en daarna kan je elektronisch doorgeven wat je wil dat ze per onderwerp in de Kamer stemmen. En heb je geen tijd of geen mening, dan kan je aangeven met welke andere partij je mee wil stemmen. Dat is heel anders dan we gewend zijn.

Natuurlijk werkt dat alleen als je stemmers allemaal ongeveer hetzelfde willen. En als ik zo op GeenStijl kijk, denk ik dat na een paar weken bijna alle kiezers hun automatische stemmenu op “PVV” hebben staan, om nogeens terug te komen bij een grote rel over Zwarte Piet of meer asielzoekers. Waarbij ze ook hetzelfde stemmen als de PVV. Maar misschien heb ik het wel mis hoor. Ik vraag me wel af hoe ze hun achterban gaan weergeven als ze maar twee zetels krijgen.

Piratenpartij
Dan is er de Piratenpartij. Dat lijkt een rare one-issue-club, maar ze zijn net als de piratenpartijen in het buitenland een serieuze kandidaat die een belangrijk gat in het bestel opvullen. Sommige mensen uit mijn eigen netwerk die ik hoog heb zitten zijn grote fans van deze start-up partij, dus ik heb er nogeens goed naar gekeken.

De piratenpartij heeft een mooi programma. Hun lijsttrekster vind ik in debatten ook goed naar voren komen, en er zitten slimme mensen achter. Je ziet hier en daar dat ze wel naïef zijn, en ze hebben zich ook van slechte kanten laten zien. Het bestuur wat ze eerst hadden is opgestapt en naar een compleet andere partij overgelopen, wat je je tochwel laat afvragen hoe dicht die partijen dan eigenlijk bij elkaar moeten liggen.

Hun speerpunt is privacy. Dat is een heel belangrijk onderwerp dat alle andere partijen echt teveel laten liggen. Daarom was het ook heel ontmoedigend om te zien hoe ze reageerden op de toestanden rondom Patricia Paaij, van wie een seksvideo op straat kwam te liggen. Dat was een gelegenheid geweest om te laten zien hoe relevant ze zijn, wat hieraan gedaan kan worden, en hoe erg de regels nu tekortschieten.

Inplaats daarvan kwamen ze met studentikoze rotgrapjes. En toen hun aanhangers daarop afknapten, kwam er veeltelaat een verhaaltje over dat het verkeerd overgekomen was. Ze probeerden het netzo te spinnen als al die andere partijen die verantwoordelijkheid van zich af willen laten glijden, maar ze zijn er niet goed genoeg in, dus het was voor iedereen duidelijk wat ze deden. Dat heeft ze heel veel geloofwaardigheid gekost.

De positie van de piratenpartij over sekswerk is gewoon goed. Ze staan achter decriminalisatie. Of dat ook wordt wat ze gaan stemmen kan je bij een nieuwe partij die nog nooit in de Kamer heeft gezeten niet zien. Ik hoop dat ze waarmaken wat ze zeggen, en niet meegaan in de hype om maar serieus te worden genomen door de andere partijen. In ieder geval staan ze niet voor sleepnetten en razzia’s, en dat maakt me hoopvol.

Artikel1
Artikel 1 is een partij die zich vernoemd heeft naar het eerste artikel van de grondwet, eigenlijk dus naar iets dat er al is en heel diep in onze wet zit. Het is een partij die verdraagzaamheid wil verspreiden, en heel veel inzet op goed omgaan met immigranten en mensen met een immigratie-achtergrond. Het hele programma gaat eigenlijk alleenmaar over discriminatie tegengaan.

Dat is natuurlijk heel goed. Maar intussen is dat programma zó duidelijk doordrenkt met slachtofferdenken, dat ik er eng van word. Met de jaren, en ook door mijn blogje te schrijven, ben ik nogal negatief geworden over slachtofferdenken, en vooral slachtofferdenken waarbij je andere mensen gaat proberen aan te praten dat jij slachtoffer bent, en zij daar wat aan moeten doen. Dat heb ik op zóveel manieren zien gebeuren, en het liep nooit goed af.

Er zit een ouderwets Marxistisch-Feministisch-Tweede-Golf denken in veel stukjes van het programma, en daar knap ik ook goed op af. Dat soort slangenkuilen, daar blijf ik voortaan uit weg. En met een Dworkin-Miller-feministische ondertoon hoef je ook niet lang na te denken hoe ze tegenover seksuele vrijheden staan. Prostitutie komt weer als een onrecht-op-zich tevoorschijn in het programma.

Tegelijk hebben ze zich wel uitgesproken voor decriminalisatie. Daar wordt bij collegaatjes opgetogen over gedaan. Ik ben er door het programma niet zo van overtuigd. Ook omdat feministische organisaties tegenwoordig de term “decriminalisatie” gebruiken om het Zweedse Model mee aan te geven. Dat is natuurlijk een smerige manier om te doen alsof wij voor het Zweedse Model zijn, en ook hier zie ik dat nog wel gebeuren.

Over privacy hebben ze niet echt oplossingen. Ze vinden het fout wat er gebeurt, maar inplaatsvan dat ze de overheid op willen leggen dat ze gegevens niet mogen hebben, willen ze dat de overheid er alleen geen foute dingen mee gaat doen. Dat soort dom denken zie je bij heel veel partijen, maar hier spat het wel duidelijk van de bladzijde af. Andere burgerrechten zijn wel beter geregeld, maar ook niet met maatregels die echt werken tegen een stiekem en geslepen OM en politie.

Niet Stemmers
De partij van de niet-stemmers wil laten zien dat er mensen zijn die bewust niet stemmen, en wil dat laten zien door daar stemmen voor te verzamelen. Ik denk niet dat dat een eerlijk beeld geeft van wie er bewust niet stemt, want veel mensen die bewust niet gaan stemmen, zullen ook niet mee willen doen met deze kermisstunt.

LP
De Libertarische Partij is een partij die extreem op de persoonlijke vrijheden is. De overheid moet zoveel mogelijk weg. Dat is natuurlijk een mooi idee als je de hele tijd klem zit tegen de overheid aan, maar het wordt dan wel moeilijk voor al die dingen te zorgen die we nu met de overheid hebben geregeld. Ze gaan wel meteen de mist in als ze dan inbreuk van werkgevers op de persoonlijke levenssfeer toestaan.

Libertariërs hebben het moeilijk om een goed programma te maken. De overheid moet de grenzen trekken waar de vrijheid van de ene ophoudt en die van de andere begint. En als je probeert om de wereld in te passen in een heel simpel ideaal, dan krijg je overal problemen waar de wereld niet ideaal is. Deze partij is dus niet helemaal realistisch bezig, en dat maakt ze eigenlijk onmogelijk voor mij.

Hun ideaal vind ik wel mooi, maar ze gooien veel goeds wel weg samen met het slechts. Ze geloven ook flink in de hype over misstanden in sekswerk, als ik moet afgaan op een telefoontje met ze. Dat zal niet beter worden. Ze zijn ook best van de politie-repressie, wat me wel verbaasde. Zo libertarisch vind ik ze niet, en hun kijk op privacy is ook warrig en onwerkbaar. Jammer hoor.

Lokaal in de Kamer
Dit is een partij die lokale partijtjes samen wil laten werken om ook op het Rijksnivo mee te laten praten. En dat kan je zien aan het programma, want ze willen vooral veel dingen die nu van het Rijk zijn, lokaal laten bepalen. Natuurlijk komen we hier alweer verhalen over immigratie tegen, en alweer is het vooral gemor. Zoveel partijen doen daaraan, ik word er eng van.

Een positie over burgerrechten hebben ze nauwelijks. Een positie over sekswerk al helemaal niet. Maar als ik ga kijken naar wat er lokaal gestemd wordt door de lokale partijtjes die hierachter zitten, dan verwacht ik er héél weinig van.

De rest
Er zijn nog vier andere partijtjes. Die zijn niet bijzonder, meestal een beetje gek, en hebben in heel veel kieskringen geen plekje op de kieslijst. Die laat ik maar zitten, want het voegt niet meer toe om die erbij te zetten. Dit stukje is alweer lang genoeg geworden!

Stem wat je wil, en laat je niet bij de neus nemen!

https://zondares.blogspot.deGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.