Gemeente Utrecht Zwicht: ‘Geen Nieuwe Locatie Tippelzone’

Het heeft de afgelopen tijd voor veel onrust gezorgd in Utrecht: prostitutie. Of beter gezegd, het gemeentebeleid ten aanzien van prostitutie. De tussenstand op dit moment? Alles staat op de lange termijn, en de politiek haalt opgelucht adem dat ze zich even niet meer druk hoeft te maken om de burger en de prostituee.

Iets dat onderbelicht blijft in het nieuws is dat dit hele onderwerp geen probleem is tussen prostituees en inwoners. Dit hele probleem ademt oude politiek: Het over de hoofden van iedereen regeren door onze gemeente. We willen gehoord worden. En gehoord worden is niet “we maken een plan en daarna mag je wat zeggen en dan blazen we het af met de inspraak als excuus”.

Hoe schrijnend is de volgende uitspraak van Wethouder Victor Everhardt van D66, bij bekendmaking van het besluit om geen nieuwe tippelzone aan te leggen: “Gesprekken met bewoners en ondernemers hebben ons nieuwe inzichten gegeven. Er zijn reële feiten boven water gekomen die we mee hebben genomen in ons besluit.”

Reële feiten? De gemeente wist niet dat er veel recreatief verkeer was op de aangewezen plekken? Het zal toch niet zo zijn dat het “grondige onderzoek” dat de gemeente heeft gedaan beperkt was tot het bekijken van de stadsplattegrond? En zegt Wethouder Everhardt nu dat er tot de inspraakavonden geen reden was om zich achter de oren te krabben? De halve gemeente staat op zijn kop!

Dit is wel allemaal koren op de molen van partijen als de VVD en de ChristenUnie. Haal gewoon de hele prostitutie weg uit Utrecht, dan bestaat het niet meer. Eerst als gemeente de burger met een onhaalbaar en onwenselijk plan confronteren, de discussie uit de hand laten lopen, en voila: Een excuus om de prostitutie in Utrecht nog verder in het verdomhoekje te drukken.

Maak mij wijs wat je wil, maar als er eerst was gesproken met de sekswerkers zelf hadden ze waarschijnlijk zelf ook wel aangegeven dat een tippelzone niet handig is op een drukke plek. Iets met een cliënteel dat nogal gesteld is op privacy. En waarom heeft de gemeente onze wijkraden niet actief ingezet? Te lastig om naar al die inwoners te luisteren?

Nieuwsflits: Prostitutie is het oudste vak ter wereld, en zal altijd blijven bestaan. Tippelzone in een woonwijk? Nee natuurlijk niet, maar er moet wel een oplossing gevonden worden. Niemand gaat er beter van worden als je prostitutie terug de illegaliteit in drukt. Alleen moet de gemeente nu eens stoppen met beleid maken vanuit een kantoortje, beleid maak je in de wijken, met mensen.

Utrecht begint naam te maken als het gaat om ondoordacht beleid op dit gebied. Denk aan het duperen van 300 vrouwen die nu slechter af zijn dan op het Zandpad, of aan het vertragen van procedures en het uitgeven van 5,8 miljoen euro Utrechts geld om te voorkomen dat ze moesten doen wat de rechter had opgedragen betreffende de vergunningprocedure voor de ramen aan de Hardebollenstraat. Alles voor de bewoners. Nou ja, die zijn ook niet tevreden.

De gemeentelijke kruistocht tegen de prostitutie is een gevecht met enkel verliezers.

 

 

Bron: https://utrecht.piratenpartij.nl/prostitutie-utrecht-doodlopend-zandpad/Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.