Petitie tegen Nieuwe Zandpad heeft Religieus Randje

Omwonenden van het Zandpad zijn een nieuwe petitie gestart tegen de geplande prostitutiezone.
In een brief aan de gemeenteraad laten zij weten dat de komst van zo’n nieuwe zone het ergste zou zijn wat Overvecht kan overkomen. Voor initiatiefnemer Sofyan al Kandoussi lijkt het een heilige missie om de komst van het Nieuwe Zandpad te voorkomen. “Het was een en al ellende, een kweekvijver van criminaliteit, drugshandel, mensenhandel en ernstige overlast. Dat willen we écht niet meer terug.” Om de petitie extra kracht bij te zetten is er gekozen voor spraakmakende vormgeving. Op de bij de petitie bijgevoegde illustratie is een mishandelde vrouw en een gewapende overval te zien. Geen dagelijkse prakrijk op het Zandpad, dat als één van de veiligste prostitutiezonès in Nederland gold. In de petitietekst wordt zelfs een geweldsdelict van 50 jaar geleden aangehaald. Alles wordt uit de kast getrokken om de lezers er van te overtuigen dat wanneer ze niet tekenen, Overvecht vervalt tot een ‘hel op aarde’.

Op het moment van schrijven is de online petitie ongeveer 1800 ondertekend. Opvallend is dat de meeste ondertekenaars ‘anoniem’ willen blijven. Ook valt op dat veel ondertekenaars Arabische namen dragen en er veel van buiten Utrecht komen. Gedeeltelijk is dat waarschijnlijk te verklaren doordat Sofyan al Kandoussi zijn oproep om de petitie te ondertekenen ook op de website Marokko.nl heeft geplaatst. Om zieltjes te winnen wordt er zelfs een religieus tintje aan het bericht toegevoegd. Er wordt suggereert dat de gemeente Overvecht ziet als “dumpplaats van de stad waar je al het slechte kunt uitvoeren” en benadrukt dat de nieuwe prostitutiezonè pal tegenover een islamitische basisschool opent. Er wordt daarbij vergeten dat het feitelijk gezien precies andersom zit. De bestemming ‘prostitutiezone’ ligt al vanaf 1945 op het gebied rondom het Zandpad. Later is daar een islamitische basisschool tegenover gekomen. Daar had de school toen kennelijk geen enkel probleem mee.
Sofyan al Kandoussi zal deze vrijdag bij een aantal moskee’s in Utrecht verder gaan met het ophalen van handtekeningen voor de petitie. Ook bij moskee’s in Lombok en Kanaleneiland. Vreemd, want deze buurten liggen aan de andere kant van de stad gezien vanaf het Zandpad. De kans is een stuk kleiner dat de moskee bezoekers hier ook direct omwonenden van het Zandpad zullen zijn. Het maakt Sofyan al Kandoussi dus niet uit of mensen betrokken zijn bij het Zandpad, het gaat om zoveel mogelijk handtekeningen. En aangezien prostitutie binnen de islam ‘haram’ is, zullen die handtekeningen bij moskeën makkelijk te scoren zijn.Enkele ondertekenaars van de petitie.

Manipuleerbaar
Omdat het aantal online-ondertekeningen gemakkelijk gemanipuleerd kan worden door de petitie bewust foutief in te vullen is het noodzaak dat alle namen uiteindelijk nog gecontroleerd dienen te worden. Gelukkig werd dit vanuit de gemeente bevestigd.

Gemeente
We zijn benieuwd hoe de gemeente op dit nieuwe protest zal reageren. De petitie doet denken aan de heisa rondom de verplaatsing van de tippelzone aan de Europalaan. Ook toen was er vanuit de buurt grote weerstand tegen een eventuele komst van een sekszone. Tijdens inspreekavonden overrompelden overhitte buurtbewoners afgevaardigden van de gemeente met voornamelijke emotionele argumenten. Helaas gaf de gemeente uiteindelijk toe. Wethouder Victor Everhardt van D66 sprak toen bij bekendmaking van het besluit om geen nieuwe tippelzone aan te leggen: “Gesprekken met bewoners en ondernemers hebben ons nieuwe inzichten gegeven. Er zijn reële feiten boven water gekomen die we mee hebben genomen in ons besluit.” Een uitspraak gedaan in verkiezingstijd. Helaas wel met gevolg de toekomstige sluiting van de tippelzone, en opnieuw méér sekswerkers met een uitzichtloze toekomst.

De situatie van het Zandpad is anders. Sekswerkplekken op die locatie zijn niet nieuw, en de bewoners hebben al eerder protest aangetekend. Zij werden toen door de Raad van State in het ongelijk gesteld. Het oordeel luidde; “Utrecht heeft volgens Raad van State onderzoek gedaan naar een goed bereikbare locatie, die niet te afgelegen is, maar ook niet te dichtbij een woongebied ligt. Naar het oordeel van de Afdeling bestuursrechtspraak heeft de gemeenteraad op basis van dit onderzoek in redelijkheid voor de locatie aan de Einsteindreef mogen kiezen.” De bouw kan dus gewoon doorgaan als er investeerders/exploitanten worden gevonden én er niet aan het coalitie-akkoord gesleuteld wordt. Utrecht is immers een stad voor iedereen, DUS OOK VOOR SEKSWERKERS!


Na de sluiting van het Zandpad in 2013 werd een aantal omwonenden gevraagd om hun mening. Opvallend is dat de meeste van deze mensen redelijk positief tegenover de prostitutiezonè stond.

Update 25-01: Gemeente reageert op petitie.
Plannen voor nieuwe prostitutiezone in Overvecht gaan door. Het besluit van de gemeente staat vast. “Het locatiebesluit is uitgewerkt in een bestemmingsplan dat door de raad is vastgesteld en ook door de Raad van State (de hoogste rechter) beoordeeld. Op dit moment onderzoekt de gemeente met professionals hoe schone en veilige raamprostitutie op deze locatie vormgegeven kan worden mogelijk is.”
“Het college kent de zorgen van de bewoners en wijkraad Overvecht over de plannen met betrekking tot Het Nieuwe Zandpad en de mogelijke effecten op de leefbaarheid en veiligheid voor Overvecht”, laat woordvoerder Sjoukje Volten weten. “Het college staat voor een opgave om schone, transparante en veilige raamprostitutie weer mogelijk te maken in de stad.”Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.