‘Hoge huur Nieuwe Zandpad leidt tot uitbuiting’

images2.persgroep.net

De gemeente werkt uitbuiting van prostituees in de hand door de huur van het Nieuwe Zandpad vrij te laten. Dat stelt Freya-baas Caja van Tolie, die voorrekent dat een kamer voor een sekswerker ruim duizend euro per week gaat kosten. ,,Zulke bedragen wil ik als exploitant niet voor mijn rekening nemen”, zegt Van Tolie.


Ver voordat de eerste cabines aan het Nieuwe Zandpad gebouwd zijn, is er al onenigheid over de huur. ,,De bouwer schoof een papiertje naar me toe met een bedrag van 575 euro erop. Als ik iets meer zou bieden, zou ik kans maken op een paar ramen, anders niet.”
Volgens Jaap Slomp van bouwer Beja uit Hoogeveen is het bedrag een kwestie van marktwerking. ,,Ik heb de kandidaten gevraagd wat ze wilden bieden. Er is nu een exploitant uit Groningen die een bepaald bedrag wil betalen. Ik zeg niet hoeveel, maar wij zijn tevreden.”

Waanzin
Volgens Caja van Tolie moet ze als potentieel exploitant van twaalf cabines naast 575 euro huur per week per cabine wekelijks nog eens bijna 10.000 euro neertellen voor de beveiliging van haar dames én zo’n 10.000 euro borg per cabine. ,,Dat betekent dat ik ongeveer 1.100 euro aan mijn meiden moet gaan vragen. Dat is bijna twee keer zoveel als op de bootjes. Gewoon waanzin.”
De gemeente weigerde Freya vorig jaar nog een nieuwe vergunning voor een aantal prostitutiepanden aan de Hardebollenstraat, omdat toenmalig eigenaar Wegra een ‘exorbitant hoge huur’ van 1.800 euro per maand vroeg.

Ingrijpen
Utrecht had de panden en de bootjes aan het Zandpad juist gesloten omdat vrouwen zouden worden uitgebuit. Pas toen Wegra akkoord ging met een huur van 470 euro per week, nam de gemeente de aanvraag in behandeling. Vlak voordat er alsnog een vergunning kwam, kocht de gemeente de panden op. De gemeente zegt nog niet te kunnen reageren op de eventueel overeengekomen huurprijzen. ,,Als het echt te hoog wordt, grijpen we in. We hebben nu echter nog geen vergunningaanvragen binnen”, zegt een woordvoerder.
Volgens de Alkmaarse exploitant Frans Snel is een huur van zo’n 900 euro per week gangbaar en voldoende om er een aardig salaris mee te verdienen. Beja onderhandelt de komende weken met andere potentiële exploitanten.


3 reacties on “‘Hoge huur Nieuwe Zandpad leidt tot uitbuiting’”

 1. F.Snel schreef:

  Even duidelijk stellen : Huur voor 7 dagen 875 euro inc. BTW a 151.86. ( 21% ) . Werktijd is van 8 ochtends tot 1 s,nachts dus geen shift ! Dag vrij nemen geen probleem , die dag hoeft dan niet betaald te worden . Vakantie aanmelden krijg je de kamer terug bij terug komst . Enz Enz >

 2. geert schreef:

  Normaal is een rendement op vastgoed van 10%. De project ontwikkelaar zou dan een huur kunnen berekenen van 5 milj / 10jr / 52 weken / 162 units zou 60 euro per week zijn. dus tel uit zijn winst.

  maar…… vroeger op het zandpad waren er 2 shifts en ieder shift betaalde 650 euro dus de opbrengst was dus 1300 euro per kamer……

  de andere berekening klopt ook niet 10000 euro voor beveiliging per week voor 12 units zou alleen al 833 euro kosten per unit. Meneer Snel vraagt 725 euro ex btw bij een huur van 575. Dan houdt ie bij 32 kamers maar 150 euro per raam over per week ( 32 x150 euro ) dus 4800 euro winst daar kan ie ook geen beveiliging van 10000 euro van betalen

  bovendien 10000 euro voor beveiliging van 12 ramen zou een totaal beveiligings kosten zijn van 7 miljoen per jaar

  Graag nu eens goede cijfers


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.