Wetenschappers: Utrecht faalde met sluiten Zandpad

conclusie_zandpad_rapport
De gemeente Utrecht heeft op alle fronten gefaald bij de aanpak van de prostitutie. Sinds de sluiting van de peeskamers op het Zandpad zijn de prostituees er slechter aan toe, financieel, mentaal en fysiek. Dat schrijven toonaangevende wetenschappers, waaronder hoogleraren criminologie van de Universiteit Utrecht en de Erasmus Universiteit.
De wetenschappers, verbonden aan onderzoeksinstituut CIROC, hebben de gevolgen van het Utrechtse prostitutiebeleid uitgebreid onder de loep genomen. Het complete onderzoek wordt komende week gepresenteerd, maar vrijdagavond verscheen alvast een verkorte versie online. Die laat geen spaan heel van het beleid van de gemeente.

“Honderden sekswerkers, die niets met de mensenhandelproblematiek te maken hebben gehad zijn slachtoffers geworden van ondoordachte en overhaaste beleidsbeslissingen van de gemeente Utrecht om het Zandpad te sluiten”, is de harde conclusie van het onderzoek.

ONWETENDHEID
Uit het onderzoek, met de titel “Het sluiten van bordelen is het sluiten van de ogen”, blijkt dat de gemeente geen idee heeft hoe het met de meeste vrouwen gaat. “De gemeente weet nauwelijks iets over de mobiliteit, huidige werkplaats en situatie van de sekswerkers”, schrijven de wetenschappers.

“Er is een grote discrepantie tussen wat het beleid van de gemeente Utrecht beoogde te bewerkstelligen (schone sector, veiligheid) en wat de gemeente betreffende tot de raamprostitutie op het Zandpad heeft bewerkstelligd”, aldus de wetenschappers. Bovendien heeft de gemeente nog steeds geen alternatieven bedacht en is het ook niet gelukt om de vrouwen te organiseren.

MISSTANDEN
Toenmalige burgemeester Wolfsen sloot in 2013 alle seksboten op het Zandpad en de peeskamers op de Hardebollenstraat in het centrum van de stad. Volgens Wolfsen omdat er misstanden waren, zoals mensenhandel.

De vrouwen zien dat volgens de onderzoekers heel anders: zij denken dat de boten en de peeskamers dicht moesten omdat de gemeente andere plannen had met het prostitutiegebied. Ook zeggen ze dat Wolfsen zich wilde profileren als ‘crime-fighter’ en dat mensen de vrouwen weg wilden hebben.

Voor het onderzoek spraken de wetenschappers, onder leiding van Prof. Dr. Dina Siegel, met dertig prostituees, twaalf klanten, hulpverleners, politiemensen, ambtenaren en advocaten. Ook werden onder meer massagesalons en hotels geobserveerd. Het volledige onderzoek wordt woensdag gepresenteerd bij de Universiteit Utrecht.
Bezoek ook:
– Verkorte versie van de presentatie van het onderzoek (pdf-bestand)

Bron: RTV-Utrecht


2 reacties on “Wetenschappers: Utrecht faalde met sluiten Zandpad”

  1. Steven schreef:

    Het schandaligste is nog wel dat geen eens een uitkering kregen!

  2. […] prostitutiezone van Utrecht). Reden hiervoor was vermeende inmenging met mensenhandel. Een overhaaste beslissing vindt menigeen, omdat vele sekswerkers, die niks met mensenhandel te maken hebben en gewoon […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.