Ontslagen Trouw-journalist Ramesar loog ook over prostitutie
Geplaatst op: december 29, 2014 Hoort bij: Prostitutie Algemeen | Tags: media, perdiep ramesar 1 reactie
De wegens gebruik van gefingeerde bronnen ontslagen journalist Perdiep Ramesar van het dagblad Trouw schreef zoals bekend ook over mensenhandel en prostitutie.
Net als voor bijna alle van zijn collega’s is de wereld van de prostitutie voor Ramesar een tranendal en een onuitputtelijke bron van vooroordelen bevestigende sensatie en daar waren zijn artikelen ook naar. Terwijl Patricia Perquin al lang als een toen nog onbekende oplichtster was neergezet, werd haar prietpraat door Ramesar breed en kritiekloos uitgemeten. Ook de beruchte fantaste Maria Mosterd en de Nationaal Rapporteur werden door de voormalige Trouw-journalist behandeld alsof ze de waarheid in pacht hadden.
Tenminste enkele artikelen die de bronnenfantast over prostitutie schreef, konden de toets der kritiek achteraf niet doorstaan. Zo is dit artikel over een “slachtoffer” van Saban B. nog wel elders op het internet maar niet meer in het archief van Trouw te vinden alhoewel de indexverwijzing bij een zoekopdracht wel opduikt. Trouw heeft namelijk n.a.v. een onafhankelijk onderzoek een aanzienlijk aantal van Perdiep zijn artikelen uit het archief gehaald.
Het boekje Slaven in de polder was koren op de molen van politieke en journalistieke bestrijders van raamprostitutie in de Nederlandse binnensteden. Al vóór de verschijning haalde Lodewijk Asscher – de journalisten hadden mogelijk met een presentexemplaar het Amsterdamse beleid ter inperking van de Wallen willen ondersteunen – tijdens een interview met Eva Jinek het dankbaar aan in combinatie met de demagogische verwijzing naar verkrachting die later nog vele malen door medejurist burgemeester van der Laan herhaald zou worden:
De bereidwilligheid van beide journalisten om in het koor van de professionele jammeraars over prostitutie en mensenhandel mee te zingen maakte hun ook tot graag geziene gasten op discussie-avonden over deze thema’s. De selectie met gastsprekers was meestal zodanig dat niemand zich geroepen voelde om vraagtekens te zetten bij de duizenden gevallen van uitbuiting in de prostitutie waarover Roessingh sprak.Volgens een recent bericht in NRC Handelsblad is Slaven in de Polder van Ramesar en Roessingh door uitgeverij Atlas Contact uit productie gehaald. “Het boek is nog wel tweedehands verkrijgbaar. Roessingh zegt in een reactie niet meer voor zijn boek in te kunnen staan.” Een onderzoek naar feit en fictie was natuurlijk beter geweest.
Zelfs voor een (tweederangs) lector aan de Universiteit van Amsterdam was het met anonieme bronnen doorspekte meesterwerk van beide journalisten een geiser van verhitte inspiratie waaraan ze einde 2014 misschien niet meer zo graag herinnerd zal willen worden:
Nieuwsslaven in de polder. Trouwens al voordat zij haar eigen archief opschoonde zorgde Trouw ervoor dat de schrijfsels van Perdiep van het Hookers forum verwijderd werden. En de NRC was zo verstandig op te merken dat de lessen uit de affaire Ramesar voor alle journalisten van belang zijn.
Een link naar “Artikelen met niet verifieerbare bronnen” van Ramesar op trouw.nl:
http://static3.trouw.nl/static/asset…_2014_7708.pdf
Door: STL
Wacht ook JOJANNEKE af met haar TV SENSATIE zal !