Ontslagen Trouw-journalist Ramesar loog ook over prostitutie

7298144-11223305
De wegens gebruik van gefingeerde bronnen ontslagen journalist Perdiep Ramesar van het dagblad Trouw schreef zoals bekend ook over mensenhandel en prostitutie.
Net als voor bijna alle van zijn collega’s is de wereld van de prostitutie voor Ramesar een tranendal en een onuitputtelijke bron van vooroordelen bevestigende sensatie en daar waren zijn artikelen ook naar. Terwijl Patricia Perquin al lang als een toen nog onbekende oplichtster was neergezet, werd haar prietpraat door Ramesar breed en kritiekloos uitgemeten. Ook de beruchte fantaste Maria Mosterd en de Nationaal Rapporteur werden door de voormalige Trouw-journalist behandeld alsof ze de waarheid in pacht hadden.

Tenminste enkele artikelen die de bronnenfantast over prostitutie schreef, konden de toets der kritiek achteraf niet doorstaan. Zo is dit artikel over een “slachtoffer” van Saban B. nog wel elders op het internet maar niet meer in het archief van Trouw te vinden alhoewel de indexverwijzing bij een zoekopdracht wel opduikt. Trouw heeft namelijk n.a.v. een onafhankelijk onderzoek een aanzienlijk aantal van Perdiep zijn artikelen uit het archief gehaald.

Het boekje Slaven in de polder was koren op de molen van politieke en journalistieke bestrijders van raamprostitutie in de Nederlandse binnensteden. Al vóór de verschijning haalde Lodewijk Asscher – de journalisten hadden mogelijk met een presentexemplaar het Amsterdamse beleid ter inperking van de Wallen willen ondersteunen – tijdens een interview met Eva Jinek het dankbaar aan in combinatie met de demagogische verwijzing naar verkrachting die later nog vele malen door medejurist burgemeester van der Laan herhaald zou worden:

Lodewijk: “Volgende week verschijnt een nieuw boek, ‘Slaven in de polder’ heet het, en daar wordt gezegd: 50% is gemiddeld gedwongen prostitutie. Moet je je voorstellen, de helft van die vrouwen! Maar er staat ook dat van die Hongaarse meisjes, er zijn nu heel veel Hongaarse meisjes op de Wallen, is het ongeveer 100%. Als je weet, het is hier een paar honderd meter vandaan, dat dit gebeurt in de hoofdstad van een welvarend land. Verkrachting hè, iedere keer weer.”

De bereidwilligheid van beide journalisten om in het koor van de professionele jammeraars over prostitutie en mensenhandel mee te zingen maakte hun ook tot graag geziene gasten op discussie-avonden over deze thema’s. De selectie met gastsprekers was meestal zodanig dat niemand zich geroepen voelde om vraagtekens te zetten bij de duizenden gevallen van uitbuiting in de prostitutie waarover Roessingh sprak.slavenindepolder-uitproductieVolgens een recent bericht in NRC Handelsblad is Slaven in de Polder van Ramesar en Roessingh door uitgeverij Atlas Contact uit productie gehaald. “Het boek is nog wel tweedehands verkrijgbaar. Roessingh zegt in een reactie niet meer voor zijn boek in te kunnen staan.” Een onderzoek naar feit en fictie was natuurlijk beter geweest.

Zelfs voor een (tweederangs) lector aan de Universiteit van Amsterdam was het met anonieme bronnen doorspekte meesterwerk van beide journalisten een geiser van verhitte inspiratie waaraan ze einde 2014 misschien niet meer zo graag herinnerd zal willen worden:

“Wie zich woedend maakt over koloniale slavernij in voorbije eeuwen, zal bij het lezen van het pas verschenen boek Slaven in de polder van de journalisten Martijn Roessingh en Perdiep Ramesar dezelfde woede voelen over hedendaagse seksslavernij. Verleid met mooie beloften in Oost-Europa, Afrika of Azië worden duizenden vrouwen bij aankomst van hun paspoort beroofd en gevangen gehouden tussen raam en slaapplek: een flatje met vier anderen, tegen een maandhuur van 2.000 euro.”

Nieuwsslaven in de polder. Trouwens al voordat zij haar eigen archief opschoonde zorgde Trouw ervoor dat de schrijfsels van Perdiep van het Hookers forum verwijderd werden. En de NRC was zo verstandig op te merken dat de lessen uit de affaire Ramesar voor alle journalisten van belang zijn.

Een link naar “Artikelen met niet verifieerbare bronnen” van Ramesar op trouw.nl:
http://static3.trouw.nl/static/asset…_2014_7708.pdf

Door: STL

 

 


One Comment on “Ontslagen Trouw-journalist Ramesar loog ook over prostitutie”

  1. F.Snel schreef:

    Wacht ook JOJANNEKE af met haar TV SENSATIE zal !


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.