Stop de reactionair-feministische kruistocht tegen prostitutie

thumb
Een nieuwe studie zet aan het denken over de gevolgen van een harde aanpak van prostitutie op grond van een vermoeden van enkele misstanden. Mensenhandel moet worden bestreden door opsporing en berechting van de handelaren.

Arme prostituanten. Zij hebben toch al niet zo’n goed imago, maar in Mannen die seks kopen van Renate van der Zee worden ze helemaal neergezet als criminelen en geestelijk gestoorden.

De journalist laat in haar boekje louter kerels aan het woord die niet of nauwelijks plezier beleven aan hun hobby en heeft een seksuoloog gevonden die het bezoeken van prostituees een negatieve ervaring noemt. Dat roept de vraag op waarom zo veel mannen forse bedragen blijven neertellen voor geslachtelijk verkeer.

De publicatie van Van der Zee past in een moderne kruistocht tegen prostitutie, waarbij zich een monsterverbond aftekent van conservatieven en feministen. Kenmerkend was het gezamenlijke bezoek van Myrthe Hilkens van de PvdA en Gert-Jan Segers van de ChristenUnie aan het in hun ogen voorbeeldige Zweden waar klanten van prostituees strafbaar zijn.

Een vreemde situatie. Te vergelijken met een land waarin de verkoop en distributie van bier legaal zijn, maar het kopen van bier verboden is.

De langdradige EO-televisieserie over prostitutie van Jojanneke van den Berge getuigde eveneens van verontwaardiging. Met veel huilverhalen en terloops de mededeling dat 70 procent van de prostituees onvrijwillig werkt. Dit percentage bleek de luie verslaggeefster ergens te hebben gelezen.

Het is gebaseerd op een zeer ruime definitie, met inbegrip van ‘economische dwang’: werken om geld te verdienen. Bijna alle werkzaam­heden worden zo beschouwd dwangmatig verricht. Dit stukje is ook onder dwang geschreven, want als de auteur miljoenen op de bank had staan, had hij nu op het strand van Aruba gelegen zonder zich te bekommeren om columns en deadlines.
Berechting

De tegenstanders van legalisering van prostitutie hebben in Nederland de strijd verloren, maar zij weigeren zich daarbij neer te leggen. Zij proberen steeds nieuwe obstakels op te werpen die in elke andere bedrijfstak ondenkbaar zijn.

Zo is er het wetsvoorstel om de minimumleeftijd van prostituees te verhogen tot 21 jaar. Pure leeftijdsdiscriminatie. Op je achttiende word je in Nederland geacht volwassen te zijn. Je mag dan bijvoorbeeld stemmen en autorijden. Dus is het volstrekte willekeur om een twintigjarige wettelijk te verbieden seksuele handelingen te verrichten tegen betaling.

Symboolpolitiek is het voorstel van de ChristenUnie om het bezoeken van uitgebuite prostituees strafbaar te stellen. Een klant zou in plaats van ‘Wat kost het?’ de vraag ‘Bent u slachtoffer van mensenhandel?’ moeten stellen, om vervolgens het lichaam van zijn dame naar keuze te onderzoeken op sporen van geweld. Een juridische maatregel die in de praktijk natuurlijk niet kan en zal worden gehandhaafd.

De mensenhandel is een ernstig probleem en de bezorgdheid erom terecht. Maar de oplossing ligt in het opsporen en berechten van de mensenhandelaren, niet in het bedenken van allerlei repressieve maatregelen voor de vele sekswerkers en seks­kopers die vrijwillig een economische transactie aangaan.
Zandpad

Het verzet tegen het reactionair-feministische offensief is niet zo groot. Prostituees en hun klanten durven nu eenmaal niet snel hun mond open te trekken.

Een uitzondering zijn een paar vrouwen die werkten aan het Zandpad in Utrecht totdat de gemeente de boel daar sloot wegens de verdenking van mensenhandel. Zij ondernamen juridische stappen, omdat zij gewone zzp’ers zijn die ineens brodeloos werden door toedoen van de lokale overheid. Hun actie sorteerde geen effect; het Zandpad is nog altijd gesloten.

Maar de protesterende prostituees werden in hun gelijk bevestigd door een begin juni gepubliceerd onderzoek onder leiding van de Utrechtse hoogleraar criminologie Dina Siegel. De conclusie op basis van gesprekken met betrokkenen is dat honderden sekswerkers die nog nooit van hun leven een mensenhandelaar hebben gezien, het slachtoffer zijn van ondoordacht, overhaast gemeentebeleid.

Niemand is er wijzer van geworden. De vrouwen zijn er slechter aan toe, financieel, mentaal en fysiek; een deel van de werkzaamheden heeft zich verplaatst; de mogelijkheden om controle uit te oefenen, zijn verminderd.

De studie van Siegel en haar medewerkers zet aan het denken over de gevolgen van een harde aanpak van prostitutie op grond van een vermoeden van enkele misstanden. De slotsom van het rapport heeft de vorm van een zinnig aforisme: wie bordelen sluit, sluit de ogen.

Gerry door Gerry van der List 23 jun 2015

Elsevier nummer 26, 27 juni 2015


One Comment on “Stop de reactionair-feministische kruistocht tegen prostitutie”

  1. Fietsertje schreef:

    De gemeente heeft de boten overhaast gesloten? Ik denk dat zij dat zeer overwogen na jaren voorbereiding gedaan hebben. Niet om de mensenhandel te bestrijden maar vanwege de ambitieuze woningbouwplannen op het voormalige ziekenhuis terrein: het Anthonius Kwartier. Die 250 duurdere koopwoningen zouden aanzienlijk minder waard zijn als er op het Zandpad nog prostitutie zou zijn. Bovendien wilde men in 2008 zo’n 450 appartementen in hoogbouw op het Riool Zuiveringsterrein bouwen. Dat plan is dan wel afgeblazen maar blijft een heel aantrekkelijke bouwlocatie. Zoek maar op Mesos en Overvecht of op Rioolzuivering en Zandpad. Men wilde een mislukking als met het Wallen project in Amsterdam voorkomen toen de rechter de claims van de gemeente niet accepteerde. Nu moeten zij de panden voor veel geld opkopen voor horeca gelegenheden voor de betere toerist.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.