Gemeente wil panden Hardebollenstraat opkopen

Gemeente_Utrecht_logo

Er bestaat een grote kans dat de gemeente Utrecht de prostitutie panden aan de Hardebollenstraat wil gaan opkopen. Een betrouwbare bron meldt ons dat de gemeente een bod heeft gedaan op de panden van eigenaar De Graaf (Wegra). Recentelijk werd nog op verzoek van het CDA onderzocht of het mogelijk was om prostitutie aan de Hardebollenstraat ‘weg te bestemmen‘. Dit bleek echter nog niet zo eenvoudig. Direct na de sluiting van alle prostitutie ramen in Utrecht in 2013 werd nog gezegd dat ook in de Hardebollenstraat prostitutie met nieuwe exploitanten weer ‘gewoon kon terugkeren’ .

Opmerkelijk is dat het bod van de gemeente Utrecht op de panden een ‘take-it or leave-it’ bod zou zijn geweest. Mocht het door De Graaf niet worden aanvaard dan zou de gemeente alsnog willen overgaan tot het wegbestemmen van de prostitutie in het bestemmingsplan. Niet een hele fijne manier om te onderhandelen. En dat terwijl een aantal maanden geleden door wethouder Jansen (SP) werd benadrukt dat wegbestemmen van de raamprostitutie in de Hardebollenstraat niet aan de orde zou zijn. Bij eventueel wegbestemmen van de huidige bestemming moet het belang van een nieuwe bestemming zwaarder wegen dan de bestaande rechten en belangen van de eigenaar van de prostitutiepanden. De gemeente zal dan ook de kosten van het wegbestemmen moeten betalen. En bij de kosten gaat het dan om de geleden planschade door de huidige eigenaar en het eventueel uitkopen van de eigenaar.

hardebollenstraat-in-early-morning
Caja van Tolie van Freya Exploitatie is al sinds oktober 2013 bezig om een vergunningsaanvraag voor een aantal ramen aan de Hardebollenstraat rond te krijgen, maar hoort keer op keer van de gemeente dat de aanvraag niet voldoet aan de eisen. Van Tolie zegt echter dat de gemeente elke keer wanneer de aanvraag compleet is, de eisen veranderd. Er zijn inmiddels al 5 verschillende verhuurcontracten opgemaakt. Omdat de vergunningsaanvraag steeds maar niet in behandeling wordt genomen heeft Caja op 13 februari een rechtszaak aangespannen tegen de gemeente. Ze wordt hierin bijgestaan door de bekende Utrechtse advocaat Bernhard Tomlow. Caja zegt een goed gevoel te hebben over de uitkomst van de rechtszaak, en vermoed dat de gemeente bang is de zaak te verliezen. In dat laatste geval zal de vergunningaanvraag in behandeling moeten worden genomen, en is de kans groot dat er weer raamprostitutie terug komt in de Hardebollenstraat. Om dat te voorkomen kan het opkopen van de panden door de gemeente de doodsteek zijn voor prostitutie aan de Hardebollenstraat.

Er bestaan al sinds lange tijd plannen om de prostitutieplekken aan de Hardebollenstraat te sluiten en/of te verplaatsen, omwoners zouden overlast ervaren en men vindt dat het de buurt een negatief imago geeft. Toch wordt raamprostitutie in de hardebollenstraat al sinds 1973 gedoogd, en is sinds de opheffing van het bordeelverbod in 2000 officieel legaal. Veruit de meeste omwonenden zullen dus met deze kennis vrijwillig nabij het prostitutie gebied zijn gaan wonen.

Meer info:

commissiebrief RP – beantwoording toezegging Jansen mbt wegbestemmen
bijlage – notitie wegbestemmen


(Item over de Hardebollenstraat vanaf 3:30)Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.