Bericht van Bernard Tomlow (Advocaat Freya)

210fe9c7285d0838114b997fd0fcddab-1409031427
Huichelachtig bestuur

Zaterdag schreef het AD aandacht aan de sluiting van het Zandpad. Ik reageer als advocaat van Freya B.V., een onderneming opgericht door twee prostituees die op het Zandpad werkten. Door die sluiting zijn 300 raamprostituees hun werk kwijt.
Utrecht is ongeveer de enige stad waar raamprostitutie niet plaatsvindt. Iedere deskundige bevestigt dat deze 300 vrouwen hun werk daarna veel onveiliger moesten uitoefenen. Degenen die het Zandpad sluiten, suggereren dat het één grote janboel was. Praktisch iedereen zou gedwongen werken. De EO verkondigt ook die boodschap in een aantal televisieafleveringen. Wat zijn de feiten? Noch de burgemeester, noch de EO beroept zich op verifieerbaar onderzoek. Echter, er is genoeg wetenschappelijk onderzoek dat die opportune beeldvorming ontmaskert. Het wetenschappelijk onderzoek- en documentatiecentrum (WODC) van de Minister van Justitie concludeert al in 2006 dat al die gedwongen van tientallen percentages prostitutie – ik zeg het met eigen woorden – gewoon broodje aap waren. Interviews onder 354 prostituees in het legale circuit leverde in het onderzoek geen enkele aanwijzing van mensenhandel op. 8% gaf aan aanvankelijk onder dwang in het vak terecht te zijn gekomen. Voor 1/3e betrof het meisjes van onder de 21. Het WODC kwam toen op 8%, nu zou dat een fractie zijn vanwege de maatschappelijke ontwikkelingen in de afgelopen acht jaar en de leeftijdsgrens van 21 jaar. Ook andere wetenschappelijke rapporten komen tot dezelfde conclusie. Bestuurders negeren bewust deze feiten. Zij maken ongehoord stemming. Ik weet niet wat er precies op het Zandpad gebeurde. Ik heb wel de vonnissen gelezen. Het ging om een paar zaken, daar waar 300 vrouwen werken. Als het al zo ernstig was, waarom is er dan na de sluiting niet één strafzaak gevoerd, terwijl de politie tot telefoons aftappen toe, onderzoek heeft gedaan.

Na de sluiting van het Zandpad adviseerde burgemeester Wolfsen mijn cliënten om een eigen  onderneming op te richten met als doelstelling schone prostitutie. Zijn namen daarvoor de  geuzennaam Freya B.V.. Ik noem dat prostitutie 2.0. Hij zou ze helpen. Twee maanden later past Wolfsen de gemeentelijke wetgeving aan, waardoor het ondernemersplan van de oprichtsters weer aangepast moest worden. In januari 2014 zei burgemeester Van Zanen in een gesprek met cliënten en ondergetekende dat hij zou helpen met tijdelijke werkplekken zolang de nieuwe locatie nog niet klaar was. Ze zouden binnen een paar maanden kunnen beginnen. Hij zegt in de krant dat hij compassie heeft met de slachtoffers, waaronder mijn cliënten. In de praktijk hebben cliënten de laatste anderhalf jaar alleen maar tegenwerking van de burgemeester gehad. Eerst was maandenlang niet duidelijk wat men met de nieuwe regeling bedoelde. Toen er een criterium afgesproken was, hebben mijn cliënten gezorgd dat ze daaraan voldeden. Opeens kwam er weer een ander criterium. De zaak ligt nu bij de Rechtbank.

In het artikel wordt gewezen op een rapportage van de politie over het Zandpad. Daarin zouden alle signalen over mensenhandel en de betrokkenheid van exploitanten staan. Als ik af moet gaan op de vonnissen, dan is het een flinterdun resultaat, dat onderzoek. Een rechtsstaat die een bordeelverbod opheft en prostitutie als een normaal beroep beschouwt, moet klare wijn schenken. Er zijn honderden vrouwen die dit beroep veilig willen uitoefenen. Utrecht heeft op een uiterst dun dossier 300 vrouwen hun werk afgenomen en zich nooit verantwoordelijk gesteld voor de gevolgen. Dat al die vrouwen nu veel gevaarlijker hun werk moeten doen, staat in een ander artikel van zaterdag. En wat is de reactie van de Gemeente: twee vrouwen die schone prostitutie morgen willen beginnen, worden al anderhalf jaar  dwars gezeten. Feitelijk draait de Gemeente hierdoor schone prostitutie de nek om. Meer dan 200 jaar geleden werden de homo’s de stad uitgejaagd. Nu zijn de prostituees aan de beurt. Voor de Gemeente geldt kennelijk niet: times are changing.

Bernard Tomlow,
advocaat Freya B.V.Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.