Delegatie Gemeente Utrecht Op Bezoek In Alkmaar

B9v_hzZIMAIiD5R.jpg large

Op 12 februari is er een delegatie van de Utrechtse gemeenteraad op bezoek geweest bij de Achterdam. De Achterdam is het raamprostitutie gebied in Alkmaar en beslaat één smalle straat met 69 prostitutieramen van een aantal verschillende exploitanten. De delagatie uit Utrecht betrof leden van het CDA, PvDA, D66, GroenLinks en SP. Er waren afspraken met enkele raamexploitanten en met Piet Bruinooge, de Burgemeester van Alkmaar. Bronnen vertellen dat de delegatie was uitgenodigd door een dame die vroeger aan het Zandpad gewerkt heeft en nu sinds enkele tijd in Alkmaar werkt. Het zou gaan om een ‘informatief’ werkbezoek.

We zijn benieuwd wat de delegatie heeft opgestoken van het bezoek aan dit raamprostitutie gebied. Voor zover we weten is het op de Achterdam over het algemeen prima geregeld. De sfeer is prettig en de huur betaalbaar. Sommige kamers doen wat ouderwets en krap aan, maar zijn in ieder geval bruikbaar. Op het Zandpad in Utrecht wás het ook goed geregeld. Het Zandpad was in veel opzichten zelfs moderner opgezet als de meeste raamprostitutie gebieden in andere steden. De meeste kamers waren recentelijk gerenoveerd, en de Wegra kamers waren allemaal voorzien van een electronisch sleutelsysteem.  Met een pasje kon je als prostituée je kamer binnen, en bij binnenkomst activeerde het systeem electriciteit en verwarming.  Ook registreerde dit systeem hoelang er van de kamer gebruik werd gemaakt, en bood dus zo een extra mogelijkheid tot inkijk in werktijden van prostituées. (Tevens een manier om mensenhandel eerder te kunnen signaleren). Jammer dat de delegatie uit Utrecht nu in andere steden ideeën moet gaan opdoen hoe een prostitutie gebied in te richten, terwijl ze zelf een moderne straat gesloten hebben.

Verder zijn we benieuwd naar wat de Utrechtse gemeenteraadsleden met Piet Bruinooge hebben besproken. Zou het een informatief gesprek geweest zijn over het reilen en zeilen van de Achterdam, en wat er bijvoorbeeld aan handhaving allemaal bij komt kijken? Of zou er vanuit de kant van de Utrechtse gemeente toevallig ook wat tips van de hand gedaan zijn over ‘hoe een prostitutiegebied te kunnen sluiten’ ? Het staat algemeen bekend dat Bruinooge de Achterdam liever gisteren dan vandaag gesloten ziet. Juridisch lijkt dit tot op heden nog onmogelijk, alhoewel het in 2011 bijna gedaan was met de straat. Uit betrouwbare bron vernemen we wel dat hier achter de schermen aan gewerkt wordt, en dat er plannen zijn de Achterdam te sluiten of te verplaatsen naar een plek aan de rand van de stad. Het zou dan natuurlijk een leuke winkelstraat kunnen worden..

 

 Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.