Verslag Informatiebijeenkomst Sekswerkers Zandpad (17-11-2014)

grotebozewolfsen

Afgelopen maandag 17 November is er door de gemeente Utrecht een informatie bijeenkomst gehouden voor een groep ex-zandpad sekswerkers. Het doel hiervan was de dames op de hoogte te brengen van de stand van zaken met betrekking tot de ontwikkeling van het ‘nieuwe Zandpad’. Er werd onder andere verteld dat de gemeente achter de schermen nog druk bezig is, over hoe de toekomstige prostitutie zone er uit zal komen te zien en voor welke punten de gemeente nog geen oplossing heeft. Daarnaast werden er een aantal nieuwe gemeentelijke eisen met de dames overwogen. Voor dit laatste werden de dames min of meer ter inspraak gevraagd.

Ontwerp
Het ontwerpplan voor het nieuwe Zandpad is om 81 gestapelde units te bouwen met elk plek voor twee sekswerkers, in totaal 162 plekken. Er zal één werkkamer beneden zijn, en een tweede op de eerste verdieping (naar Amsterdams idee). De voorgestelde kamers worden ongeveer 5 x 4 vierkante meter, en zullen in ieder geval beschikken over een douche en toilet. Mogelijk komt er een combinatie van kleinere en grotere kamers.
Tot grote spijt van veel dames zullen de nieuwe werkplekken hoogstwaarschijnlijk niet meer beschikken over een keukentje en of koelkast. Voor de bouw van de units is de gemeente afhankelijk van een externe partij.  Dit kan bijvoorbeeld een bouwer, investeerder of stichting zijn. De bouw gaat echter alleen door ALS er een een externe partij door de gemeente wordt gevonden. Het leek erop dat deze ‘ALS’  meerdere malen tijdens de bijeenkomst voorzichtig verstopt werd tussen de voor de rest voornamelijk informatieve zinnen.

plattegrond-nieuwezandpad

Verhuur
ALS er een bouwer gevonden is, is het tot op heden nog onduidelijk hoe de vrouwen dan uiteindelijk een kamer kunnen gaan huren. Gaat dit via een exploitant, die dan zaken als beveiliging, linnengoed en enkele administratieve zaken regelt ? Of kunnen vrouwen (als zzp-ers) direct van de eigenaar huren, waarbij ze een vergunning krijgen en er veel meer zelf moet worden geregeld? De meeste dames gaven aan het liefst voor een exploitant te werken, een kleiner aantal dames wilde graag zelf alles in handen houden. In dit laatste geval blijkt de beveiliging dan een hekel punt te worden. Volgens de APV moet elke ‘vergunninghouder’ namelijk zelf voor zijn of haar beveiliging zorgen en mag er geen beveiliging worden ‘gedeeld’ tussen exploitanten. Met een uurtarief van rond de 35,- per beveiliger is het voor een enkele sekswerker natuurlijk onmogelijk ook haar eigen beveiliging te kunnen regelen. Hier moet een overkoepelend plan bedacht voor worden om eenvoudig en betaalbaar beveiliging af te kunnen nemen door zowel exploitant als zelfstandige sekswerker.

Pinnen?
Er werd door de gemeente tevens gevraagd of het een goed idee was om klanten uitsluitend per PIN te laten betalen in verband met de veiligheid van de vrouwen en administratieve voordelen voor de belasting. Dit werd al eerder aangegeven als nieuwe eis, maar leek nu ter discussie te staan. De gemeente zaait hiermee onduidelijkheid.  Eén enkele dame was voor, het grote merendeel fel tegen. De dames waren vooral bang dat klanten om privacy redenen dan helemaal weg zouden blijven. Opgemerkt werd dat sinds de plaatsing van de 9 camera’s aan het oude Zandpad er toch ook al minder klanten kwamen. Na sluiting van het oude Zandpad  bleek dat tevens alle kentekenplaten van auto’s door de politie werden opgeslagen. Er zullen weinig klanten zijn die zitten te wachten om ook thuis nog een een bankafschrift  te krijgen met ‘Nieuw Zandpad’ als begunstigde. Zelfs wanneer de naam van de begunstigde veranderd zal worden in een fictief bedrijf zoals bijvoorbeeld een niet bestaand Albert-Heijn filiaal. Dit zal natuurlijk bij iedereen snel bekend zijn.

Huurprijs
Ook de huurprijs van de kamers was een punt van discussie. De gemeente moest de dames navragen wat de oude huurprijs aan het Zandpad was, en of deze vergeleken bij andere raambuurten hoog of laag was (vreemd).
650,- inclusief btw bleek voor een werkruimte mét beveiliging tot één van de laagste raamprijzen in Nederland te gelden. Toch gek dat dan één van de redenen tot sluiting van het oude Zandpad de ‘hoge huur’ was waarmee exploitanten bijdroegen aan de ‘uitbuiting van de sekswerkers’.  Ook gek dat de gemeente dit nu nog eens zelf aan de dames moest navragen ter controle. Er werd door enkele dames geadviseerd de huurprijs ook weer niet té laag te maken, omdat dan mogelijk diensten ook goedkoper zouden worden aangeboden. De richtprijs van de huur blijft op het moment rond de 650,-, maar dat is dan waarschijnlijk exclusief beveiliging. Overigens kan de uiteindelijke huurprijs waarschijnlijk pas worden vast gesteld als ook bekend is wat de bouw en het onderhoud van alle units zal gaan kosten.

Aleid_Wolfsen_huur

Verder werd de dames verteld dat ze rekening moesten houden met nog één tot twee jaar tijd voordat er daadwerkelijk aan het nieuwe Zandpad gewerkt kon worden. Inmiddels wordt nu eind 2016 werd als realistische datum opgeworpen, waar het een aantal maanden geleden nog begin 2016 zou zijn. Nadat er een bouwer is gevonden moeten er namelijk nog diverse vergunningen goedgekeurd worden, bomen gekapt, grondexploitatie opgezet en eventuele bezwaren van buurtbewoners doorlopen worden etcetera..
Als de gemeente daadwerkelijk zou willen had een tijdelijke nood-locatie er intussen al lang kunnen staan.

Conclusie
Conclusie is dat er nog erg veel onbekend is en dat  alles er eigenlijk op aan komt of de gemeente een externe partij kan (wil) vinden voor de bouw van het nieuwe Zandpad. Waarbij je je kunt voorstellen dat, ondanks behoorlijk wat regels, dit toch niet onmogelijk moet zijn. Tenzij je natuurlijk als gemeente eigenlijk gewoon niet wilt dat er nieuwe sekswerkplekken voor de eerder verjaagde Zandpad-dames komen, maar dit niet hardop kunt uitspreken.
Bij de nieuwe ‘eisen’ (pinnen, huren van eigenaar en eigen beveiliging regelen), waarvan nog niet helemaal duidelijk is of ze er ook daadwerkelijk zullen komen, plaatsen we vraagtekens. We vragen ons ten zeerste af of dit wel bevordelijk is voor de bedrijfsvoering van het Nieuwe Zandpad, en of de privacy van bezoekers niet in het geding komt.
De uitslag van de zoektocht naar bouwers of investeerders zal waarschijnlijk in januari / februari 2015 naar buiten gebracht worden.

Overig
De negen camera’s bij het Zandpad in Utrecht worden weggehaald. De gemeente heeft dat donderdagavond 20 November besloten.
Een eerdere raadsvergadering was Van Zanen nog van mening dat het beter was deze te laten staan omdat ze mogelijk op (redelijk) korte termijn weer in gebruik zouden kunnen worden genomen voor het Nieuwe Zandpad. Dat blijkt dus nu niet meer het geval, waarschijnlijk omdat eind 2016 nu als realistische opleverdatum wordt gezien. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat de gemeente al weet dat ze in de toekomst sowieso niet meer nodig zullen zijn voor het Zandpad. Wie zal het zeggen?

Opmerkelijk is overigens ook onderstaande tweet, waarbij Jennifer Kimers stelt dat de vergunning waarin gemeente in Juli 2014 vroeg alle bomen op de plek van het Nieuwe Zandpad te mogen kappen, door de gemeente recentelijk weer is ingetrokken…?

Ook meldde zich op 28 oktober hier op de blog een mogelijke ‘investeerder’, die reageerde onder de naam ‘Bernd Veldman’ op het blogbericht van 26 september met een bericht dat er “reeds een investeerder is aangetrokken“.
Een serieus bericht of een grappenmaker ?

Update 25-11-14
Na navraag over de vergunning voor de bomenkap aan de Einsteindreef blijkt inderdaad dat de gemeente deze weer heeft ingetrokken. De gemeente reageerde op twitter zelf met onderstaande tweet.
Wanneer de vergunning weer wordt aangevraagd wordt niet vermeld. Er bestaat een kans dat dit pas na de uitslag van de zoektoch naar een bouwer gebeurt. Er bestaat dan ook een kans dat er dan weer vertraging optreedt omdat er in het broedseizoen (Maart – Juli) niet gekapt mag worden. Op z’n minst opmerkelijk.


One Comment on “Verslag Informatiebijeenkomst Sekswerkers Zandpad (17-11-2014)”

  1. F.Snel schreef:

    Een ding is duidelijk je word genaaid waar je bij staat ! Wie geloofd er nu nog in sprookjes ?
    Kijk hoe er in Alkmaar gelogen word over het PROSTITUTIELOKET ! SPOOKLOKET geopend op 01-03-2010 zie antwoord van Piet Bruinooge . LIEGEN EN BEDRIEGEN staat voorop .


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.