Tourstart 2015 gaat langs ‘nieuwe Zandpad’

Le Grand Depart Zandpad 01

Het zal niemand ontgaan zijn, de Tour de France van 2015 start in Utrecht. Vijf dagen lang zal de stad geel kleuren voor het grootste jaarlijkse sportevenement ter wereld.
Er gingen jaren van lobbyen, talloze gesponsorde werkbezoekjes en een hoop mooi praat aan vooraf, maar het is Aleid Wolfsen en zijn kompanen uiteindelijk gelukt. De Utrechtse burgemeester zal zijn leven lang herinnerd worden aan zijn incompetentie en onbekwame bestuur het feit dat hij de begeerde tourstart naar Utrecht wist te krijgen.

Er zullen in Utrecht maar liefst twee etappes van de Tour gereden worden. De 1e etappe wordt een  rit  ‘Jaarbeurs-Jaarbeurs’, een parcours dat voornamelijk door het oude centrum van Utrecht zal voeren.  De 2e etappe start ook in Utrecht maar voert wat meer over de grotere wegen net buiten het centrum. Deze etappe zal uiteindelijk eindigen op het eiland Neeltje Jans in Zeeland. Als we de 2e etappe nader bekijken valt op dat dit parcours een behoorlijk stuk Utrecht-Noord doorkruist en..wel verdraaid, dit parcours loopt zelfs via de Einsteindreef langs het beloofde nieuwe Zandpad..en via de Marnixbrug dwars over het oude Zandpad! Dat is nog eens toeval. De hele wereld mag het, door Aleid Wolfsen persoonlijk gesloten, Zandpad én het beloofde stuk grond voor het nieuwe Zandpad straks vanuit helicopter- aldanniet cameramotor-view bewonderen.
Wat zal Wolfsen glunderen !

TourdeFrance Langs Zandpad

TourdeFrance-Etappe2-Zandpad01
Hoe had de Tour er eigenlijk uit gezien wanneer het Zandpad nog geopend zou zijn? Of wanneer er inmiddels een (beloofde) tijdelijke locatie voor raamprostitutie zou zijn gerealiseerd voor de 300 vrouwen die nog steeds door de gemeente aan het lijntje gehouden worden? Er moet van de tourleiding namelijk een groot deel van de stad op de schop. Vluchtheuvels, middengeleiders en lantaarnpalen op het parcours zullen tijdelijk verdwijnen. Ook moet er kilometers hekwerk worden geplaatst en komt er op sommige plekken nieuw asfalt. Had het Zandpad een weekje dicht gemoeten om expliciete beelden voor de jongere wielerfanaten te voorkomen? Of had het juist welig kunnen tieren op de 500.000 tot 800.000 toeschouwers die er voor dit evenement verwacht worden?

Dat geen enkel project voor de gemeente Utrecht te duur is, behalve een tijdelijke prostitutiezonè die er inmiddels al lang had kunnen staan, blijk ook wel uit de begroting voor de tour. De totale begroting voor de Tourstart is 15,6 miljoen euro. De gemeente draagt zes miljoen euro bij, het bedrijfsleven 6,8 miljoen. Dat het budget voor de Tourstart nu al duurder lijkt uit te vallen dan verwacht is natuurlijk geen verrassing, RTL Nieuws berichtte zaterdag dat Utrecht een aantal kostenposten niet heeft opgenomen in die begroting. Het gaat onder andere om werkzaamheden van gemeenteambtenaren en om politie-inzet.
Econoom Michiel de Nooij zegt bij RTL Nieuws dat de Tourstart daardoor “ettelijke tonnen tot een paar miljoen euro” duurder kan worden. Volgens Natalja Talitsch, woordvoerster van de Utrechtse Tourorganisatie, is dat niet waar en vallen de werkelijke kosten lager uit.

zandpad aleid wolfsen -Tour 02Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.