Wegra doet aangifte tegen burgemeesters

zandpad31-640x300


Het Openbaar Ministerie in Noord-Holland buigt zich momenteel over een aangifte tegen Utrechts burgemeester Jan van Zanen, oud-burgemeester Aleid Wolfsen, de wethouders van Utrecht en drie politiebeambten. De aanklacht is ingediend door seksexploitant Wegra BV en oud-bestuurder Cees Jobben.

Het Openbaar Ministerie bevestigt dat er momenteel onderzoek wordt gedaan naar de eventuele strafbaarheid van de bestuurders en ambtenaren. „Het is een omvangrijke aangifte die goed bestudeerd moet worden”, aldus een zegsvrouwe van het OM Noord-Holland. „We zullen daar in het najaar op terugkomen.” De aangifte is in Utrecht gedaan, maar naar Noord-Holland verwezen om zo (de schijn van) partijdigheid te vermijden.

Volgens de advocaat van Wegra hebben Van Zanen, Wolfsen, de overige collegeleden en drie politieambtenaren zich schuldig gemaakt aan valsheid in geschrifte c.q. meineed, smaad en knevelarij. Dat laatste wordt gezien als ambtsmisdrijf omdat misbruik wordt gemaakt van de positie als ambtenaar.

Opzettelijk

Kort samengevat wordt de ambtenaren en bestuurders verweten dat zij „opzettelijk wezenlijk valse en onjuiste informatie betreffende cliënten hebben opgenomen in diverse tot bewijs dienende stukken, c.q. dat zij gebruik hebben gemaakt van deze valse stukken”.

Volgens Wegra is er bewust een vast beeld geschetst in een tweetal bestuurlijke rapportages. Zo is er door de politieambtenaren valse informatie in de vooraankondiging van het intrekken van de vergunningen verwerkt. Het onderdeel smaad richt zich vooral op de publieke uitlatingen over „mensenhandel en slechte levensgedrag”.

Eerder deed mr. Jan Boone namens de andere exploitanten (KEM-Vastgoed BV en JBM-vastgoed BV) ook al aangifte van valsheid in geschrifte. Ook spande hij een kort geding aan om de uitlatingen van de gemeente te laten rectificeren. De aangifte werd in juni naar de prullenbak verwezen. Ook in de kortgedingprocedure haalde Boone bakzeil.

Bron: De TelegraafGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.