Rapport Zandpad “Beleid Zandpad ongeloofwaardig”

rapport_zandpad
De besluiten over het Utrechtse Zandpad zijn te veel gebaseerd op aannames. Dat zegt onderzoeker Phil Birkenhäger van de Universiteit Twente in een uitgebreide evaluatie. Dinsdagavond is die naar de gemeenteraad gestuurd. Birkenhäger zegt dat de besluiten van het gemeentebestuur over het Zandpad niet goed zijn onderbouwd. “Ieder beleid is gedeeltelijk gebaseerd op aannames, maar dat is hier wel erg veel gebeurd. Dat maakt de onderbouwing wankel. Het beleid is ongeloofwaardig”, stelt hij.
De beschuldigingen van mensenhandel zijn twijfelachtig, geeft de onderzoeker als voorbeeld. “Uit documenten bleek dat de gemeente bij registratiegesprekken in 12,5 procent van de gevallen vermoedens had van mensenhandel. Een tijdje later was dat ineens 80 tot 90 procent. Opmerkelijk.”

VERKLARING
Birkenhäger geeft in het tachtig pagina’s tellende rapport een mogelijke verklaring voor de werkwijze van het stadsbestuur. “Het kan te maken hebben met groepsdenken”, legt hij uit. “In zo’n situatie wordt ieder kritisch geluid onderdrukt en gaat men allemaal dezelfde kant op. Je wordt selectief in wat je wilt horen en denken.”
Het groepsdenken resulteerde uiteindelijk in ‘dubbel slachtofferschap’ van prostituees. “Als ze inderdaad slachtoffer zijn van mensenhandel, staan ze nu ook nog eens op straat. Dat is dubbel leed. Hoe kun je slachtoffers zo behandelen? Het had allemaal anders gekund”, meent Birkenhäger.
Volgens de onderzoeker had de gemeente meer open moeten staan voor andere ideeën. “Er zijn andere oplossingen met meer potentie”, vertelt hij. “De gemeente had bijvoorbeeld meer naar prostituees kunnen luisteren. Het was erg drastisch om de boel te sluiten.”

ONBEGRIJPELIJK
Birkenhäger heeft een mogelijke verklaring voor de sluiting. “Als je het doel hebt om mensenhandel aan te pakken, zijn sommige beslissingen onbegrijpelijk. Na de sluiting zijn sommige prostituees ondergronds of naar andere steden gegaan. Misschien speelt er meer dan de zorg over vrouwen.”
“Als je zou aannemen dat de gemeente gewoon geen zichtbare prostitutie wilt, valt de puzzel in elkaar”, zegt hij. “Het lijkt inderdaad of de gemeente niet echt meewerkt aan een oplossing.”
De onderzoeker geeft aan ook vermoedens te hebben van een verborgen agenda, die eerder door Wegrabaas Cees Jobben werden gepopperd. De gemeente zou volgens Jobben de sekswerkers niet willen op een plaats waar een woonwijk moet komen. “Die vermoedens kan ik niet met feiten onderbouwen, maar het kan inderdaad een verklaring zijn.”

Klik hier voor het Rapport Zandpad door Phil Birkenhäger

Advertenties

One Comment on “Rapport Zandpad “Beleid Zandpad ongeloofwaardig””

  1. WilliePost schreef:

    Bedankt voor deze informatie, het was ook mijn conclusie. Die werd in de media al bevestigd en gelukkig steunen wetenschappers nu eveneens. Het zou politici sieren als ze hun excuses zouden aanbieden en schade gingen vergoeden. Van exploitanten werd hun reputatie beschadigd en vrouwen raakten van de ene op de andere dag hun werkplek en inkomen kwijt. Sommigen konden zelfs hun huur niet meer betalen en moesten ook hun woning uit. Ik heb de arrogantie van de macht gezien en ben geschrokken. Bestuurders horen voor veiligheid te zorgen en worden niet betaald om onveiligheid te vergroten, vooral niet als het om mensenhandel gaat.


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s