Europese Verkiezingen

europa-

Vandaag kun je stemmen voor de Europese Verkiezingen.  De redactie van dit blog is niet per defenitie tegen Europa, we zien we een hoop voordelen. Wel maken we ons zorgen om de houding van het Europees Parlement ten opzichte van prostitutie. In de meerderheid van de landen in de Europese Unie is prostitutie nog steeds verboden/niet legaal of wordt het met een toegeknepen oogje gedoogd, de reden dat de meeste van de Europese prostitutie zich voornamelijk ondergronds afspeelt.

Bedenk voordat je gaat stemmen daarom nog even het volgende :

Woensdag 26 februari stemt het Europees parlement over de ontwerpresolutie “Seksuele uitbuiting en prostitutie en de gevolgen daarvan voor de gendergelijkheid”. Voorafgaand was er op maandag 24 februari een korte presentatie van Mary Honeyball over dit onderwerp.
Het rapport van Mary Honeyball bevat een zeer uitgebreide waslijst met argumenten voor een verbod op prostitutie, en is in ieder geval een dringend pleidooi voor het strafbaar stellen van de klant. De tekst benadrukt dat prostitutie – gedwongen of vrijwillig – de menselijke waardigheid aantast en in strijd is met mensenrechten.

“In plaats van allesomvattende wetgeving – die in Duitsland en Nederland rampzalig uitpakte – hebben we behoefte aan een genuanceerdere aanpak waarin mannen die een vrouwenlichaam als een verhandelbaar goed beschouwen worden gestraft, zonder vrouwen te criminaliseren die de prostitutie in zijn gedreven”, zei Mary Honeyball (S&D, VK), die de resolutie door het Parlement loodste. “Wij sturen met deze resolutie een sterk signaal dat het EP ambitieus genoeg is om prostitutie aan te pakken in plaats van het te accepteren als een feit.”

Voorafgaand aan de stemming heeft de fractie van de Europese ‘Socialists and Democrats’ op 19 februari in Brussel een conferentie gehouden over dit onderwerp. De strekking was ongeveer: Wie niet voor onze motie is, is een voorstander van vrouwenhandel. Iets wat je wel vaker hoort van de antiprostitutie-lobby. Naar verluidt werd deze stelling niet door alle aanwezigen gewaardeerd. Het heeft tot enkele opvallende tegengeluiden geleid ( 560 NGOs and 70 researchers demand Members of European Parliament to reject Ms Honeyball report) . In plaats van te scoren, leek het rapport zich in eerste instantie tegen Honeyball en aanverwanten te keren.

Toch stemde het Europees parlement met 343 stemmen voor, 139 tegen en 105 onthoudingen (zie grafiek) met deze resolutie in en is deze als zodanig aangenomen.  De meeste EP-leden stellen dat de beste manier om prostitutie en vrouwenhandel tegen te gaan het zogenaamde ‘Noordse model’ is. In landen als Zweden, Noorwegen en IJsland wordt prostitutie als een mensenrechtenschending en een vorm van geweld tegen vrouwen beschouwd. De ‘kopers’ van sex worden aangepakt, niet de aanbieders. Het EP wil dat de rest van de EU-landen hier een voorbeeld aan nemen.  Het EP wil ook dat betaalde seks met vrouwen onder de 21 in de hele EU strafbaar moet worden gesteld. Voorlopig heeft dit echter geen directe gevolgen, het EP is adviserend. Maar een dergelijk advies kan van invloed zijn op landen die hun prostitutie wetgeving willen hervormen (recent: prostitutieverbod in Frankrijk), waarbij ook in Nederland hierover geluiden opgaan. Bovendien zou het de anti-prostitutie lobby in deze landen enorm kunnen versterken.

Reden genoeg om EURO-KRITISCH te gaan stemmen !

35l97oj

Grafiek door STL.

 

 

 

 Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.