Vraaggesprek met Caja van Tolie (Freya)

Y13QtYph
Caja van Tolie  is een prostituée die jarenlang op het Zandpad in Utrecht gewerkt heeft. Na de sluiting van de boten halverwege 2013 besloot ze het heft in eigen handen te nemen, richtte het bedrijf Freya BV op en vroeg een exploitatievergunning aan bij de gemeente Utrecht.  De gemeente Utrecht wilde immers zelfstandigheid van prostituées stimuleren. Ze is de eerste prostituée in Nederland die zelf ramen wil gaan beheren.
Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en is er nog steeds geen raamprostitutie mogelijk in Utrecht.  Ondanks het feit dat een snelle heropening meerdere malen door de Utrechtse politiek beloofd is.
We vroegen ons af hoe het nu met Caja gaat, en stelden haar een aantal vragen.

Toen je nog werkzaam was op de boten aan het Zandpad, liep je toen al met het idee ooit te willen exploiteren, of is dat juist na de sluiting gekomen?

Er is altijd al een droom geweest om ooit zelf te gaan exploiteren. Alleen deed de mogelijkheid zich niet eerder voor. De ramen schijn schaars, en bij koop onbetaalbaar. Dan praten we over miljoenen euro’s. Na de sluiting van alle ramen aan het Zandpad ontstond er een mogelijkheid om de ramen van de eigenaren te huren. Burgemeester Wolfsen adviseerde dit ook;  “zorg voor huurcontracten en vraag zelf de exploitatievergunning aan, dan is een vergunning zo geregeld” waren zijn woorden. Zo is de droom gevoed en zijn eerst de Machas en later Freya ontstaan.

Je werd na de sluiting onderdeel van de Macha’s maar verliet ze naar enige maanden weer, wat was hier de reden voor  ?

Ik verschilde van mening met de hulpverleners die de Machas besturen. Ze criminaliseerden Wegra en wilden daarom geen contracten met ze afsluiten, terwijl Wegra 3 keer een aanbod heeft gedaan. In de media vertelden ze dat Wegra teveel huur vroeg, maar dit waren nonsens. Ik zag de bestaande ramen huren en een exploitatievergunning aanvragen als enige mogelijkheid voor een snelle heropening van het Zandpad en de Hardebollenstraat.
De Machas richten zich op een langer termijn oplossing, de nieuwe locatie. Dit zou 2,5 jaar kunnen duren. Ik besloot uit de Machas te stappen omdat er niet naar de prostituées geluisterd werd, omdat hulpverleners de leiding namen en met belachelijke eisen kwamen. Toen de huurcontracten met Wegra geweigerd werden, besloot ik te stoppen.  Maar het onrechtvaardigheidsgevoel over de sluiting was groot. Ik trok de stoute schoenen aan en stuurde Wegra een email of er ook een mogelijkheid was dat ik de ramen kon huren en met de onderhandelingen door kon gaan.

Je hebt toen Freya opgericht, wat is Freya, en uit wie bestaat Freya precies?

Freya is Door prostituees Voor prostituees. Dat wil zeggen dat we ramen willen verhuren aan zelfstandig werkende prostituees. Maar ook zorgen voor zekerheden zoals een broodfonds bij ziekte, een cursus dat zich zal richten op zelfstandigheid, zelfredzaamheid, tactieken pooiers, hygiëne en het zzp’er schap. Freya bestaat uit 2 prostituees, Nadejda en Caja. Freya werkt met een Raad van Toezicht die bestaat uit Wil Post (jurist) en Metje Blaak (ombudsvrouw voor prostituees), verder worden we bijgestaan door advocaat Mr Tomlow.

Uit de onderhandelingen tussen Wegra en Freya kwam een overeenkomst waarbij Freya de ‘kale boten’ van Wegra kon huren, en de gehele exploitatie op zich zou nemen. De raamhuur van 650,- per week zou gelijk blijven en Freya zou daarbij 24-uurs beveiliging , cursussen en een broodfonds kunnen bieden.

Vaak vertel je dat het op het Zandpad allemaal goed geregeld was, kun je hier een paar voorbeelden van geven en hoe dit verschilt met andere raambuurten waar je gewerkt hebt ?

Er waren 24 u per dag 7 dagen in de week beheerders aanwezig, en vanaf 8 uur s’ avonds liepen er continue surveillanten die nog eens extra controleerden. Verdachte mensen werden weggestuurd of de politie werd gebeld, en daarbij was er kentekenregistratie van lastige klanten en verdachte mensen. In andere steden behalve Alkmaar gebeurt dit niet. Op de Ruysdaelkade, Groningen enz is niet eens een kantoor waar je een kamer kan huren, maar moet je bellen naar een mobiel nummer. Op het Zandpad was elke kamer voorzien van alarm. Op werkplekken in de meeste andere plaatsen is geen alarm, bij problemen kan je bellen met de exploitant, maar die zegt dan bel de politie maar.. Ook was de huurprijs bij Wegra inclusief BTW. In andere steden is dit exclusief, waardoor de huur niet aftrekbaar is bij belastingdienst. Daardoor wordt het geld wat je moet verdienen voor de huur als omzet gezien en betaald de prostituee er nog eens 21% over, terwijl het kosten zijn in plaats van omzet. Sommige exploitanten weigeren überhaupt een kwitantie van de huur te geven, of maken een kwitantie van 50% van de huur. Wegra was een  vooruitstrevende exploitant. Er werd een pasjessysteem ingevoerd, dat de werktijden registreerde, om onder andere uitbuiting te kunnen signaleren.

Eén van de argumenten van Wolfsen om Wegra en andere exploitanten buiten spel te zetten waren de hoge huren die  zouden vragen. Met de mogelijke komst van een nieuwe zonè zou de gemeente lagere raamhuren willen garanderen. Ondertussen kosten de voorbereidingen voor de nieuwe zonè nu al 500.000 euro, en dan moeten er nog werkruimtes gebouwd worden. Het huren van de ramen als exploitant van een raameigenaar zal dan waarschijnlijk ook niet goedkoop zijn, is het als exploitant dan nog wel rendabel ? Wat voor kosten als exploitant heb je allemaal ?

De gemeente heeft ons al vertelt dat de huur van de nieuwe locatie een stuk omhoog gaat, er zijn immers nogal wat partijen die er aan moeten verdienen. Die 500.000 euro voor bodemonderzoek wil de gemeente natuurlijk terug verdienen, hetzelfde geldt voor de bodem bouwrijp maken, dan wil de bouwer van de units natuurlijk ook huur vragen, die moet verhuren aan een exploitant. De exploitant moet zorgen voor beveiliging, dus de uiteindelijke huur voor de prostituee is geschat op 1500 euro per week, meer als een verdubbeling van de vroegere huur.  Standpunt van de gemeente nu is, Utrecht was de goedkoopste achteraf, dus kunnen de huren best stijgen.

De kosten van een exploitant zijn behoorlijk. 24u per dag beveiliging is een grote kostenpost, helaas mogen exploitanten (door de nieuwe APV) niet samenwerken. Het is dan ook door de maximisering van 20% van het aantal ramen te mogen exploiteren dan ook niet rendabel, tenzij je de huren inderdaad naar 1500 per week verhoogd, maar dan is de prostituee de dupe. Dat is voor Freya onaanvaardbaar.

freya_logo01

Wat wil je met Freya verbeteren aan de huursituatie voor prostituees na de sluiting van de boten ?

Bij ziekte hoeven de prostituees geen huur te betalen en kunnen ze gebruik maken van een broodfonds. Als prostituees op vakantie gaan hoeven ze de huur niet meer door te betalen. Freya wil een cursus aanbieden die zich vooral richt op zelfstandigheid en zelfredzaamheid en het weren van pooiers. Ook zetten wij ons in voor belastingvoordeel en voeren wij gesprekken met de beleidsadviseurs van de tweede kamer voor meer mogelijkheden voor de prostituees.

Sinds wanneer ben je bezig met de aanvraag voor raamexploitatie in Utrecht?

De vergunningsaanvraag is op 8 november 2013 ingediend. Ik ben sinds september 2013 bezig om aan de vergunningsaanvraag te voldoen. BV oprichten, team oprichten, (Nadejda, Wil Post, Metje Blaak), notaris, businessplan schrijven, huurcontracten afsluiten, overeenkomsten met beveiligingsbedrijven afsluiten, (beveiligers moeten ook gescreend worden) exploitatiebegrotingen maken, enz enz.

En hoe zit het precies met de Bibob-screening, hoelang duurt deze normaal en waar wordt naar gekeken  ?

Normaal 3 maanden. Maar doordat de regels telkens opnieuw veranderen voldoe je ineens niet meer aan de aanvraag, en dan valt het bibob onderzoek stil. Bibob kijkt of je met justitutie in aanraking bent geweest, kijkt de financiële stromen na en kijkt of er banden zijn tussen huurder en verhuurder.

Zijn er met de aanvraag nog kosten  gemoeid?  Moet je hiervoor aanbetalingen doen aan de gemeente oid ?

De leges voor de vergunningsaanvraag zijn 2700 euro per aanvraag, plus extra kosten om beveiligers te screenen.
Maar door de eisen moet je natuurlijk wel allerlei kosten maken. Bibob wil een balans. Ook al is het bedrijf niet actief. Dus boekhouderskosten. Kosten voor oprichting, gemeente eist oprichtingsaktes. Je kan niet zomaar een vergunning aanvragen als persoon, alleen als coöperatie of andere bedrijfsvorm.

Hoeveel tijd kost het om zo’n aanvraag volledig te maken  ?

Ik ben daar 2 maanden fulltime mee bezig geweest. Er zijn behoorlijk wat eisen waar aan je moet voldoen. Het bedrijfsplan moet zeer uitgebreid zijn. Daarnaast  moet je beschikken over oprichtingsakte, statuten, huurcontracten, exploitatiebegroting.

Hoe ervaar je het contact met de gemeente ?

Slecht. Ik geloofde in het begin in een samenwerking. Maar de gemeente werkt alleen maar tegen. Zodra je aan de eisen voldoet worden de regels aangepast of anders geïnterpreteerd. Eerst de APV in december. Later de huurprijs. Le Compte (de eigenaar van de panden) mag een huurprijs hanteren van 15% van de WOZ waarde van de panden aan de Hardebollenstraat. Dan kom je met huurcontracten die voldoen aan deze eis…tijdens het kopiëren van de contracten wordt dan bedacht dat het maar de helft mag zijn want de desbetreffende ramen bevinden zich alleen aan de onderkant van het pand, en voldoen de contracten dus ineens weer niet meer. De regels blijven veranderen om prostitutie te weren uit Utrecht.

Je bent inmiddels al best wat keren op TV geweest, en er staan interviews met je in diverse kranten. Hoe ervaar je dit zelf , de publiciteit en de aandacht ?

Als prostituee is het niet leuk om in de media te verschijnen, maar in dit geval wel noodzakelijk kwaad. De sluiting van het Zandpad is geframed. Er waren geen misstanden. Er waren andere plannen met de vecht. Prachtige vechtoevers/recreatie, prostitutie moest weg daar om dat mogelijk te maken. De gemeente heeft gesuggereerd dat er vrouwenhandel is terwijl de pooiers worden vrijgesproken.

Wat hoop je met Freya in de toekomst te bereiken ?

Ik hoop met Freya te bereiken dat de positie van de prostituee verbeterd, dat de prostituee kan werken op een veilige werkplek. Dat de raamprostitutie over 20 jaar nog bestaat. Sluitingen moeten voorkomen worden, dat creëert alleen maar slachtoffers.

Met dank aan Caja van Tolie (Freya)
Meer info: wwww.freyazandpad.nl


One Comment on “Vraaggesprek met Caja van Tolie (Freya)”

  1. roberto friuamo schreef:

    Caja ik heb diep respect voor je doorzettingsvermogen!

    roberto


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.