Bericht van Wil Post (Adviseur Freya)

5bd2f-size_feb_16_main

Bijna een jaar geleden raakten ruim 300 vrouwen hun werkplek en dus hun hele inkomen kwijt. Het beroep “beminnen tegen betaling” is niet gevaarlijk, maar er zouden mensenhandelaren zijn, die het gevaarlijk maakten. Bij de sluiting gaf toenmalig burgemeester Wolfsen aan, dat de vrouwen zelf zouden moeten exploiteren. Hij beloofde dat er dan snel een vergunning geregeld zou worden.

Daar is het allemaal mee begonnen, door deze opmerking zijn een groep prostituees gestart met de oprichting van een organisatie. Eerst een coöperatie en later een BV, met de naam Freya, een onafhankelijk bedrijf voor en door prostituees.

Met de werkplekken zelf was niets mis. De woonarken hebben een loopplank, de klant kan daar op “geschiktheid” worden beoordeeld. Er is een alarmknop, keukentje voor een kopje soep en een ligbad voor hygiëne.

In de zomer van 2013, direct na de sluiting, stelde de SP een noodlocatie voor. Er was immers een noodsituatie, dreiging van mensenhandel en vrouwen die hun inkomen kwijt waren. Dat was toen echter niet bespreekbaar, vreemd genoeg op dit moment wel. Deze maand heeft de gemeenteraad besloten een andere locatie te onderzoeken. Waarom nu wel en toen niet is onduidelijk.

In eerste instantie moesten de dames voor huurcontracten zorgen, daarna ook nog zonder dat de eigenaren zeggenschap hadden. Die verkrijgen was niet eenvoudig, vergde veel gesprekken en de onderhandelingen duurden langer dan een maand. Het lukte de dames wel, zij werden vertrouwd door kinderen van de vorige eigenaar (Wegra) die de zeggenschap inmiddels hadden overgenomen van hun vader.

In oktober 2013 werden de contracten voor de boten getekend en had Freya de huurcontracten voor boten van het Zandpad en ramen in de binnenstad. Begin november werden de stukken overhandigd, waarna de vergunning direct kon worden afgegeven. Aan alle regels was voldaan.

De burgemeester (Wolfsen) had echter een verrassing, hij bedacht iets nieuws. Er waren te veel huurcontracten, de prijs moest omlaag en een uitgebreid onderzoek, Bibop, moest wel verplicht worden. Wat betekende dat? Een signaal van wantrouwen naar zelfstandig werkende prostituees en opnieuw een vertraging van enkele maanden. De Bibop was helemaal niet verplicht, maar werd het wel.. Toelatingseisen werden verzwaard en met terug werkende kracht van toepassing op eerdere aanvragen.

Het Waterschap ging op verzoek van de burgemeester ook nog meespelen. Het voelde alsof er naast vals spel ook nog een blikje bier op het veld werd gegooid.

Op 15 januari hadden de dames een gesprek met de nieuwe burgemeester, de heer Van Zanen. Hij zei: ga door met de vergunning en bel me als het niet opschiet. Ik regel problemen met bewoners en de Bibop kan ik binnen een dag regelen.

Het leek hoopgevend, maar de regels zijn opnieuw aangepast. De hoogte van de huur was niet acceptabel en de gemeente kan niet uitleggen welke maatstaf ze precies hanteert voor de hoogte. In de raadsvergadering van 10 april komt de sluiting opnieuw ter sprake, waar op de vraag hoeveel strafrechtszaken er zijn, de burgemeester het antwoord niet wist.

Er is inmiddels door politici een half miljoen belastinggeld gereserveerd om een nieuwe locatie te onderzoeken, maar nog steeds hebben de dames geen werkplek en denken steeds meer mensen dat die er nooit gaat komen. Net zoals in Amsterdam lijkt sluiting het beleid, niet het aanbieden van alternatieve veilige werkplaatsen.

Utrecht was de enige stad die prostituees registreerde, het heeft het risico op mensenhandel niet kunnen voorkomen. In het ondernemingsplan van Freya wordt gewaarschuwd voor risico’s. Centraal staan opleidingen, een weerbaarheids-training, hygiëne, broodfonds en veiligheid. Het is een kans op vernieuwing en verbetering. Elke politicus met een beetje lef zou een eigen initiatief van vrouwen met ervaring moeten omarmen.

 

Ingezonden door Wil Post, toezichthouder & juridisch adviseur bij Freya Exploitatie.
Meer info: www.freyazandpad.nl


One Comment on “Bericht van Wil Post (Adviseur Freya)”

 1. Wessel Koopmans schreef:

  Beste mensen,

  Dank jullie wel voor de twits en de geplaatste link naar mijn homepage. En natuurlijk voor jullie goede website, die ik zeer waardeer.

  Ook gefeliciteerd met het binnenhalen van dit goede artikel van Wil Post.
  Ik heb de link gelijk geplaatst (zoals van veel van jullie artikels) in de aanvullingen van mijn (eer)vorige artikel:
  6-12-14 Gemeente Utrecht en Waterschap slopen Zandpad definitief
  https://www.indymedia.nl/node/20299

  Ik schreef er bij:
  “Goed artikel. Ik moest alleen lachen om de loopplank. Als dat zo belangrijk zou zijn moeten alle raamhoeren er maar eentje eisen 😉 ”

  Hopelijk gaat het lukken met posten. Ik wil ook bij dit artikel nog een reactie achterlaten:
  https://utrechtkrijgtspijt.wordpress.com/2014/03/31/video-u-in-de-wijk-overvecht-zandpad/


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.