Reportage: De Slag om de Wallen

slagomdewallen

Donderdag 27 maart 2014 werd de eerste aflevering van het drieluik ‘De Slag om de Wallen’ uitgezonden. Een kritische reportage over het Wallen-beleid (project 1012) van de gemeente Amsterdam dat een aantal jaren geleden van start is gegaan onder leiding van Lodewijk Asscher. Het beleid dat de hele prostitutie-sector in de hoofdstad in één klap als ‘criminogeen’ gebrandmerkt heeft en waarbij raam-exploitanten voor 30 miljoen euro aan gemeenschapsgeld zijn uitgekocht om plaats te maken voor kaas- en souvenirswinkeltjes.

De link met wat er in Utrecht op het Zandpad en Hardebollenstraat gebeurt is makkelijk te leggen. Ook in Utrecht werden door de gemeente van de één op de andere dag raam-exploitanten verdacht gemaakt. Het uitkopen van de exploitanten doen ze in Utrecht alleen goedkoper. Het ontbinden van de ligplaatsovereenkomsten van de boten met het Waterschap was genoeg om raamprostitutie op de Vecht nooit meer terug te laten komen.

Volgende week deel 2, met onder andere de dames van Freya Exploitatie.


De Slag om de Wallen

“Onder elke steen die we optillen, zit ongedierte”, zei de voormalige Amsterdamse wethouder Lodewijk Asscher een paar jaar geleden over het Wallen-gebied. Het wereldberoemde red light district zou in handen zijn gevallen van de georganiseerde misdaad. Drugsbendes, witwassers en vrouwenhandelaren maakten volgens Asscher, nu vice-premier, de dienst uit in het hart van de hoofdstad. Dus besloot de gemeente de bezem door de Wallen te halen en orde op zaken te stellen. Wat is er terechtgekomen van die schoonmaakoperatie? Brandpunt Reporter doet verslag vanuit de rood verlichte loopgraven.

Bekijk deel 1 van De slag om de Wallen hier:
http://reporter.incontxt.nl/seizoenen/seizoen_2014/afleveringen/27-03-2014

Commentaar van Slowwalker op het eerste deel van de reportage:

Marcel Katee heeft gokbedrijven op de wallen moeten sluiten omdat hij ‘niet door de BIBOB’ kwam. Reden hiervoor is een lening uit 2003 van een financier die, zo bleek later, iets van doen had met Holleeder-geld. Frappant detail is dat deze financier in die tijd ook zaken deed met Neelie Smit-Kroes. Ondanks dat feit zal Neelie Smit-Kroes nimmer een strobreed in de weg worden gelegd middels een BIBOB-onderzoek.

Dat is niet het enige ‘meten met twee maten’ dat de brandpunt-reporter onthulde. Zo is een museum wat 100% in teken van seks/prostitutie staat opeens niet seks-gerelateerd. Onzin natuurlijk. In de voormalige Geerts-panden mochten geen seks-georiënteerde ondernemingen gevestigd worden, dus met het toestaan van de vestiging van het Red Light Sectrets museum overtreed de gemeente haar eigen regels.

Echter, niet volgens burgemeester Van der Laan: “Een als bordeel opgezet museum is een museum, en geen bordeel”. Mooi, dan is dat duidelijk. Zo kan ieder raambordeel beschouwd worden als een museum waar een sekswerker haar lichaam en erotische vaardigheden ten toon stelt, en is er helemaal geen sprake meer van seksbedrijven.

Burgemeester Van der Laan kwam in de reporter-uitzending overigens aanzienlijk moeilijker uit z’n woorden in het beantwoorden van feitelijke vragen dan wanneer hij stigmatiserende beeldvorming loopt te roeptoeteren. Het gebrek aan feitelijke onderbouwing voor het Project 1012 speelde hem duidelijk parten.

Er is immers nog nimmer een bordeel op de wallen gesloten vanwege het BIBOB-gerelateerd intrekken van de exploitatievergunning. Nee, er zijn louter bordelen gesloten omdat de ondernemer geen zin had in jarenlang juridisch/bestuurlijk getouwtrek, en bovendien van de gemeente de vraagprijs voor z’n pand(en) uitbetaald kreeg. Zo zien we in de Reporter-uitzending voormalig wallenondernemer Geerts een hengeltje uitgooien in een slecht per helikopter bereikbare rivier in Kenia. En dat allemaal op kosten van de Amsterdamse burger.

€31.000.000 (31 miljoen!!!!) hebben de Amsterdammers op moeten hoesten voor het sluiten van bedrijven die criminogeen genoemd werden. De criminaliteit kon echter niet aangetoond worden, dus tastte de gemeente diep in de buidel van de Amsterdammers.

Dit toont aan dat de wallen gewoon overwegend bonafide waren (zonder BIBOB-toestemming mag de gemeente/woningbouwcoöperatie immers geen panden opkopen van die ondernemers), en dat er, buiten bedelende/stelende zwervers en andere PvdA-aanhang, weinig loos is op de wallen.


2 reacties on “Reportage: De Slag om de Wallen”

  1. F.Snel schreef:

    Ik ben jaloers op jullie site hoe je de Reportage van de KRO in beeld brengt .
    Groeten Frans.

  2. Schoonheidssalon Den haag schreef:

    Interessant artikel. is niet iets war je iedere dag tegenkomt op nieuws


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.