Universiteit Utrecht zoekt hoerenlopers voor onderzoek

logoUniversiteitUtrechtkleurbeeldmerk-woordmerk

Er komt een onderzoek naar de sluiting van het Zandpad in Utrecht, waarin de hoerenloper een belangrijke stem krijgt. Tamar Shiboleth doet onder leiding van Prof. dr. Dina Siegel en dr. Brenda Oudebreuil, beiden verbonden aan de faculteit criminologie van de universiteit van Utrecht, onderzoek naar de sluiting van het Utrechtse zandpad. Na met verschillende partijen te hebben gesproken is ze nu op zoek naar mannen die regelmatig of zo nu en dan prostituees bezoeken of in het verleden prostituees hebben bezocht. Mannen die eventueel willen meewerken kunnen erop rekenen dat hun anonimiteit gewaarborgd blijft. Hieronder de mail van Tamar Shiboleth waarin zij exact uitlegt wat het doel van het onderzoek is.

Onderzoek naar klanten
Dit jaar ben ik begonnen aan mijn master Criminologie aan de Universiteit Utrecht. Deze master is anders dan de meer mainstream criminologie masters omdat het de focus legt op kwalitatief onderzoek en ik opgeleid wordt tot kritisch en cultureel criminoloog. In het kader van deze master doe ik een onderzoeksstage voor Dina Siegel en Brenda Oudebreuil van de Universiteit Utrecht. Zij doen onderzoek naar de gevolgen van de sluiting van het Zandpad in Utrecht. Hiervoor hebben we betrokken partijen zoals de GG&GD, gemeente, politie etc. gesproken en proberen we zoveel mogelijk dames die op het zandpad hebben gewerkt te interviewen. Als onderzoeksteam zien we de negatieve gevolgen van de sluiting van het zandpad en wat ik geleerd heb is dat in de prostitutiesector gedwongen/vrijwillig niet zo zwart/wit is als wordt gedacht, maar een groot grijs gebied. Wat mij met name opviel was de stijgende intolerantie en stigmatisering van het publiek naar de klanten toe. Een aantal geluiden die je hoort zijn bijvoorbeeld dat prostitutiegebieden moeten blijven omdat de klanten anders onze dochters/vrouwen/zussen op straat zouden verkrachten, dat alle klanten vieze oude mannetjes zijn, prostitutie is verkrachting etc. etc. Dat klanten zelf niet echt een stem hebben in het debat is jammer maar begrijpelijk vanuit hun positie.

De politiek is steeds meer de focus gaan leggen op de criminalisering van de klant. Na Zweden en Frankrijk heeft nu het Europees Parlement het standpunt aangenomen naar een Europees beleid te willen waarin klant zijn strafbaar gesteld wordt. Hoewel dit standpunt niet dwingend is, geeft het wel de heersende publieke discourse weer. Televisieprogramma’s zoals Schepper en Co en documentaires zoals Nefarious geven alleen de negatieve kanten van de sector weer en bevorderen naar mijn mening een stigmatiserende houding naar klanten toe.

De meeste onderzoeken die zijn gedaan naar klanten richten zich op gedwongen prostitutie, mensenhandel en de attitudes van klanten naar de prostituees toe. Daarom wil ik het juist omdraaien. Wat is de invloed van een criminaliserende en stigmatiserende maatschappij op klanten? Openheid over het klant zijn naar hun omgeving toe, is voor veel klanten geen optie. Hoe construeren zij hun identiteit als ‘klant’ en tegelijkertijd als lid van een maatschappij die intoleranter wordt naar hun klant zijn.

Om antwoord op deze vragen te krijgen wil ik graag klanten interviewen door middel van open interviews face-to-face en/of via de email, afhankelijk van de voorkeur van de klant. In principe mogen dit zowel mannelijke als vrouwelijke klanten zijn die of op het moment nog klant zijn, of in het verleden klant zijn geweest. De veiligheid van de klant is uiteraard prioriteit en ik garandeer dan ook 100 procent anonimiteit. Elke klant krijgt in mijn onderzoek een ‘nep’ naam en persoonlijke gegevens die herleid kunnen worden naar een persoon zullen of helemaal uit het verslag gelaten worden of zodanig veranderd worden zodat ze niet meer herkenbaar zijn (denk aan woonplaatsen, beroepen etc.).

Als alles volgens planning verloopt, zal ik eind juni 2014 klaar zijn met mijn veldwerk en in september 2014 mijn hele thesis hebben afgerond.

Heb je interesse om mee te werken?

Stuur een e-mail naar: T.M.Shiboleth@uu.nl

Bron: http://www.fleurvanschaik.nl/universiteit-van-utrecht-zoekt-hoerenlopers-voor-onderzoek/


2 reacties on “Universiteit Utrecht zoekt hoerenlopers voor onderzoek”

  1. Mede werker zandpad schreef:

    Dat is allemaal heel leuk maar waarom worden de exploitanten niet gevraagd want die worden beschuldigt van als maar er blijkt weinig tot niets van waar te zijn


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.