Free A Girl reageert op kritiek

Girls-going-wild-in-red-light-district-801222-1
In een artikel “Loesje campagne bekritiseerd” reageert Free A Girl op de stukjes die STL de laatste maanden over deze stichting heeft geschreven, en ook op deze blog gepost zijn. De aanleiding is waarschijnlijk dat iemand de sponsoren van FAG hierop heeft geattendeerd.

Uit het artikel van Free A Girl :
“Deze campagne is ons niet door iedereen in dank afgenomen. Hoerenlopers voelen zich aangesproken en pooiers, raamexploitanten en websites die seks met prostituees promoten, voelen zich in hun business aangetast. Via verschillende mediakanalen worden wij bekritiseerd. Zo ook door een persoon op hookers.nl (een forum waar leden recensies over prostituees in o.a. Nederland plaatsen), die contact heeft gezocht met een aantal van onze relaties en sponsoren en aandacht heeft gevraagd voor het volgende artikel.Wij betreuren het dat zij met deze kwalijke berichtgeving zijn lastig gevallen. In december hebben wij deze persoon op kantoor uitgenodigd om een kop koffie te drinken en zijn vragen te beantwoorden. Hierop is niet gereageerd. Anderzijds willen we hem ook niet teveel aandacht geven, want daar is het immers om te doen.
Bron: http://www.freeagirl.nl/nieuws/loesje-campagne-bekritiseerd

Zonder opgave van reden wordt de betreffende thread “kwalijke berichtgeving” genoemd. Op de kritiek wordt verder niet ingegaan. Wel steekt de stichting weer de loftrompet over zichzelf n.a.v. de in haar ogen lage kosten voor fondsenwerving (14%) en schermt met de keurmerken die ze heeft. De kosten voor fondsenwerving vormen echter maar een deel van de zeer forse overhead bij Free A Girl.
Een ANBI-status zegt overigens niet zoveel omdat ze gemakkelijk te verwerven is en de controle op de rechtmatighed van de status beperkt is. Geen wonder dan ook dat de Nos onlangs meldde dat bij een groot aantal het nodigde haperde. Naar mijn mening voert Free a Girl deze status ten onrechte omdat bij lange na niet de voorgeschreven 90% van de activiteiten het algemeen nut dienen. Zeker de louche campagne op de wallen niet, waar bazin Hölsken nog steeds ten volle achterstaat, maar waarbij niet vermeld wordt dat het juist prostituees waren die ertegen protesteerden. Opvallend is ook dat men alleen maar in sentimentele clichés over de materie kan praten waarin men zogenaamd zo deskundig is. Van echte deskundigheid is geen sprake hetgeen ook blijkt uit het feit dat men nergens iets interessants of origineels te melden heeft.
Free a Girl is goed in feestjes bouwen, bn-ers daarvoor strikken, stagiairs aan het werk zetten en zichzelf er beter uit laten komen.

Potentieel afvallige sponsoren moeten kennelijk niet met argumenten op de site bij de kudde gehouden worden maar d.m.v. telefoongesprekken; zij worden namelijk uitgenodigd te bellen als ze vragen over het artikel hebben. Via gesprekken kun je personen beter aan je stichting binden (dan met artikelen op de site) en bovendien voorkom je dan dat het mogelijk zwakke verweer bekend en weerlegd wordt.

Ik heb inmiddels diverse anti-trafficking organisaties bekeken, ook een paar over welke ik hier nog niet geschreven heb. De keuze voor dit thema dat het (te) goed doet bij het publiek, is al verdacht omdat het teveel riekt naar het exploiteren van sentimenten. Mensenhandelbestrijding hoort eerder bij armoedebestrijding thuis die natuurlijk weer veel beter aan supranationale organisaties en overheden overgelaten kan worden. De expertise bij dergelijke organisaties ontbreekt meestal geheel of is onduidelijk; vaak hebben de drijvende krachten een achtergrond die geen enkel raakvlak met het bestrijden van criminaliteit heeft. Bijna altijd egotrippers die door de overdaad aan aandacht en schenkingen, zich voor superdeskundigen gaan houden maar in hun druktemakerij meer kwaad dan goed doen. Zelden zullen ze contacten onderhouden met sekswerkers. Praktisch bij alle is er sprake van gesjoemel zowel bij het presenteren van de omvang van het probleem als bij het eigen aandeel in de bestrijding ervan maar bij menigeen ook financieel; de organisatie wordt al snel een doel op zich als zulks vanaf het begin al niet het geval was.
Ondersteund door conservatieve private donoren of overheden schaden ze de belangen van prostituees, klanten en exploitanten vooral als ze zoveel status krijgen dat ze mogen gaan samenwerken met politie en justitie. Ze genieten ook het meeste aanzien en zijn invloedrijkst in landen waar een veilige en prettige prostitutie permanent onder druk staat.

In Nederland heeft de sector hun schadelijke invloed veel te laat onderkend.


One Comment on “Free A Girl reageert op kritiek”

  1. F.Snel schreef:

    Punt een noemen we mensen die naar een Prostituee gaan geen hoeren lopers meer, dat woord is niet meer van toepassing. En ik als kamerverhuurder aan Prostituees voel mij totaal niet aangesproken door jullie, dat jullie geld PIKKEN dat is normaal, zie je in deze Maatschappij elke dag weer !


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.