Wist u dat .. over het Zandpad ?

grotebozewolfsen

Wist u dat ?
Er sinds de intrekking van vergunningen van explointen aan het Zandpad , wegens vermoedens van faciliteren van mensenhandel, er geen enkele exploitant van het zandpad aangehouden of verhoord is ?

Wist u dat?
Het geheime rapport, de basis voor intrekking vergunningen, ‘om privacy redenen’ nog steeds niet openbaar is.

Wist u dat ?
Sinds 2007/2008 de Utrechtse raam-exploitanten 4 à 5 keer per jaar samenkwamen met de gemeente en politie om een strategie te maken tegen de mensenhandel. Dit zogenoemde “exploitantenoverleg” heeft zelfs tot begin 2013 plaatsgevonden. Nog nooit is er tijdens deze gesprekken vanuit de hoek gemeente/politie onvrede geuit naar de exploitanten laat staan gesproken over ‘wantoestanden’.
Al deze jaren hebben de exploitanten meegewerkt een barrière op te werpen tegen mensenhandel. Vaak werden ideeën van exploitanten voor verbetering van veiligheid door gemeente echter genegeerd. Vreemd, want de meeste van hen zaten al meer dan 25 jaar op het zandpad, en zouden daarmee flink wat kennis en ervaring in huis moeten hebben.

Wist u dat ?
De geuite vermoedens over de exploitanten zich grotendeels ver voor 2010 zouden hebben afgespeeld.
En wist u dat in 2010 er wel opnieuw vergunningen zijn verlengt, dit terwijl al deze vermoedens van ‘wantoestanden’ toen dus al bekend hadden moeten zijn.

Wist u dat ?
De gemeente in het rapport waarop vergunningen zijn ingetrokken iedereen die met het zandpad te maken had (anders dan als prostituée) bestempelt heeft met “slecht levensgedrag”. Ook bijvoorbeeld aandeelhouders.

Wist u dat ?
Sinds de invoering van de gemeentelijke registratieplicht in 2010 van alle prostituees die aan het Zandpad & Hardebollenstraat werkte er nooit niet-geregistreerde vrouwen zijn aangetroffen bij controles door politie.

Uit het rapport van februari 2013:  Evaluatie breed maatregelenpakket barrièrevorming mensenhandel gemeente Utrecht  (PDF).
Het politiebeeld op het Zandpad is rustiger: prostituees jonger dan 21 jaar worden niet meer aangetroffen, door de minimale huurtermijn kunnen professionals beter contact maken met de prostituees en zicht krijgen op hulpvragen en dwangsituaties, prostituees kunnen niet meer worden gedwongen lange dagen te werken en de criminaliteit (autokraak en overvallen) aan het Zandpad is gedaald.”

En wist u dat alle vrouwen die vanaf die datum op het zandpad hebben gewerkt allemaal een gesprek hebben gehad met de GG&GD, waarbij ook gekeken werd naar signalen van dwang. Als er uit deze gesprekken vermoedens van dwang naar bovenkwamen werd dit NIET doorgegeven naar de exploitanten, alleen aan politie.

En wist u dat ?
In één op de acht gesprekken met prostitutees door GG&GD sprake zou zijn van mogelijke signalen die zouden wijzen op dwang.
Hulpverleners die deze gesprekken voerden werden hier speciaal op voorgelicht zo blijkt uit hetzelfde rapport.
“En Hulpverleners door voorlichting over mensenhandel beter in staat zijn om deze signalen van uitbuiting te herkennen.”
Vreemd genoeg werd deze informatie niet gedeelt aan exploitanten, wat de vraag oproept:  “wie faciliteert er nu daadwerkelijk mensenhandel” ?

Want wist u dat ?
Deze vraag “wie faciliteert er nu daadwerkelijk mensenhandel” de gemeente zichzelf ook stelt in het  “Evaluatie rapport breed maatregelenpakket”. Zie pagina 28, alinea 3.

Wist u dat ?
De gemeenteraad recent nog besloot dat in de APV de minimum leeftijd verhoogt wordt naar 21 jaar, terwijl er nergens wordt gemeld dat dit 3 jaar eerder een initatief was van de exploitanten zelf, ingevoerd in 2010. Vanaf die tijd zijn er zoals boven al vermeld, nooit meer dames aangetroffen van onder de 21 jaar.

21jaar

Wist u dat ?
Er van 5 recentere strafzaken die voor de rechterbank zijn verschenen (in de landelijke media breed uitgemeten), en betrekking hadden op het Zandpad, er inmiddels 2 geseponeerd zijn ?

Wist u dat?
De gemeenteraad met de goedkeuring van het Dynamisch Stedelijk Masterplan op 28 juni 2011 in principe het college groen licht heeft gegeven voor de herontwikkeling van het Waterzuiveringsgebied (zandpad) IN WELKE VORM dan ook? Dat dat ook vermoedelijk de reden is dat de raad zo stil is over de sluiting van het Zandpad?

En beseft u dat:
Met uit de lucht gegrepen schattingen van ’90 procent gedwongen’ vrouwen in de prostitutie, prostitutie en mensenhandel op één lijn gesteld worden? En dat de gemeenten daarmee een goedkoop wapen hebben om prostitutiezones te herontwikkelen?

Beseft u dat ?
De gemeente met de aanleg van een betere (populaire) fietsverbinding langs het Zandpad (ca 2002/3) reeds een herontwikkeling op het oog kon hebben? Gaandeweg kon er bij de bevolking aversie tegen de prostitutées worden opgebouwd die zo pontificaal langs het fietspad te zien waren.

Wist u dat ?
Voormalig wethouder vervoer, milieu en beheer openbare ruimte 2009 – 2010 Ingrid de Bondt de dochter is van Johan de Bondt dijkgraaf Amstel Gooi en Vecht. Beiden lid van de VVD.
Ingrid de Bondt schreef mee aan het VVD verkiezingsprogramma 2010-2014, met onder andere het punt:

Utrecht vrij van mensenhandel

De VVD vindt legale prostitutie een vrije keuze, maar zet zich
keihard in tegen illegale prostitutie, mensenhandel en loverboys.
Dit vraagt om stevige handhaving, waarbij de VVD speciaal let op
het voorkomen van verplaatsing van de illegale prostitutie.
De aangiftebereidheid bij slachtoffers van loverboys is gering,
daarom moet de politie proactief te werk gaan en de hoogste
prioriteit geven aan de opsporing. Daarnaast moet de hulpverlening
de bescherming van slachtoffers verbeteren.
In Utrecht werken bijna 1000 vrouwen op het zandpad in de
prostitutie. Geschat wordt dat veel meer dan de helft van deze
vrouwen gedwongen wordt. Alle middelen zijn voor de gemeente
geoorloofd om de vrouwen uit deze situatie te helpen en de
pooiers aan te pakken. Het moet afgelopen zijn met deze vorm
van moderne slavernij.

Wist u dat ?

Fractievoorzitter Cees Geldof aan de Einsteindreef woont. (www.vvdutrecht.nl)

Wist u dat ?
De gemeente in Den Haag ook op zoek is naar manieren om haar prostitutiezonè’s (geleenstraat , doubletstraat) te verhuizen? http://www.omroepwest.nl/nieuws/26-04-2013/raamprostitutie-blijft-de-haagse-doublet-en-geleenstraat

Wist u dat ?
De gemeente Groningen ook graag haar prostitutie zones wil verkleinen.
http://www.gic.nl/nieuws/prostitutie-weg-uit-a-kwartier-in-groningen

Wist u dat ?
Ook de prostitutie-zonè in Alkmaar, recentelijk een (gedeeltelijke) bestemmingsplan verandering heeft ondergaan die detailhandel (behalve sexshops) mogelijk maakt in de straat.  Met het doel de straat op termijn ook aantrekkelijk te maken om te wonen.
http://alkmaar.vvd.nl/actueel_5362/43430/
http://www.alkmaar.nl/?id=54279Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.