Over woningbouw aan het Zandpad

zandpad2020

Er wordt nogal wat gespeculeerd over woningbouw aan het Zandpad. Niet gek als bedacht wordt dat er de komende jaren hoogstwaarschijnlijk behoorlijk wat ruimte vrijkomt in de nabij gelegen omgeving. Het St. Antonius ziekenhuis is verhuist en zal uiteindelijk gesloopt worden. En met de herinrichting / verkleining van de rioolwaterzuiveringsinstallatie zal er tevens veel nieuwe grond vrijkomen. Grond die voor de gemeente erg interessant is als bedacht wordt dat er door de gemeente Utrecht (net als bijvoorbeeld de gemeente Amsterdam) voor de komende 20 jaar wordt gefocused op ‘binnenstedelijk bouwen’. Op dertien plekken in de stad zijn nieuwe woningen voorzien, die de stedelijke samenhang moeten vergroten. Op deze manier blijven het Groene Hart en de Utrechtse Heuvelrug gespaart. Onder andere de Veemarkt, het Cartesiusgebied en de Merwedekanaalzone worden getransformeerd. Ook het gebied rondom het Zandpad staat op de lijst als mogelijke plek voor woningbouw.

Deze informatie is onder andere terug te vinden in het zogenaamde ‘Dynamisch Stedelijk Masterplan‘ (DSM), een rapport uit 2011. De gemeente besloot in 2010 een online stadsdebat te organiseren, waar gediscussieerd kon worden over de ingezonden ontwerpideeën van inwoners van Utrecht. Aan de hand van tweehonderd inzendingen is door het stedenbouwkundig bureau Dolte het DSM opgesteld. De visie omvat onder meer de bouw van zesduizend tot tienduizend extra woningen ter verdichting van de stad, die binnen een termijn van 20 jaar gebouwd zouden moeten worden.

In het Dynamisch Stedelijk Masterplan wordt ook het gebied ‘Rioolwaterzuivering a/d Vecht’ genoemd, oftewel de plek rondom het Zandpad. Er zijn door inwoners van de stad, naar initatief van de gemeente, verschillende ideeën geopperd voor herinrichting van dit gebied naar de wensen van de omwonenden. Ideeën die uiteenlopen van ruimte om te “ontmoeten & recreëren” tot faciliteiten om “hoogwaardig te kunnen sporten”. Ook worden ideëen als een ‘waterdorp’ of ‘nieuwe grachtengordel aan de vecht’ aangedragen.

waterdorp

Veel voorstellen blijken echter niet allemaal even makkelijk haalbaar. En waar de meeste omwonenden graag groenvoorzieningen zien verschijnen, lijkt de gemeente vooral interesse te hebben in woningbouw, zo is op te maken uit onderstaande alinea.

ideeen

Opmerkelijk is daarbij ook dat de prostitutieboten aan het Zandpad in het rapport worden omschreven als ‘bedreiging‘ voor de herontwikkeling van het gebied aan ‘Rioolwaterzuivering aan de vecht’. Deze zouden een permanent gevoel van ‘onveiligheid’ met zich mee brengen, en prostitutie-bezoekers zouden voor overlast zorgen. Er wordt een idee geopperd om de prostitutieboten te verplaatsen naar een “insteekhaven haaks op vecht, zodat de vechtoevers weer van iedereen worden”. Een opmerkelijke uitspraak omdat dit idee veel overeenkomsten vertoond met de nieuwe prositutiezonè zoals voorgesteld door Aleid Wolfsen eind 2013. Daarbij in acht nemend dat eerdere voorstellen van diverse gemeenteraadsleden om tijdelijke prostitutie-plekken (cabines) te plaatsen langs het Zandpad absoluut niet mogelijk waren.

bedreigingen

Het lijkt wel duidelijk dat het terrein rondom het Zandpad de komende jaren aan ingrijpende veranderingen onderhevig zal zijn. Nieuwbouw in de stad Utrecht is door de gemeente gewenst en ook het gebied rondom het Zandpad leent zich hiervoor. Getwijfeld wordt echter of “gewenste ontwikkelrichting wel voldoende oplevert”. Waarbij de prostitutieboten één van de bedreigingen  vormen. Want deze zullen, zolang ze er liggen, de grond- of eventuele woningprijs drukken doordat mogelijke ‘onveiligheid in de buurt’ slecht verkoopt.
Een gemakkelijke oplossing om de boten ergens anders neer te leggen is er niet, en de eigenaren ‘uitkopen’ zal waarschijnlijk miljoenen euro’s gaan kosten. Een alternatieve oplossing om de boten weg te krijgen zou om die reden geen gek idee zijn..

Update 05-06-2014:

2 documenten bijgevoegd die gaan over geplannende woningbouw op het voormalig Ziekenhuis-terrein.
Meer informatie over woningbouwplannen op de website van projectontwikkelaar Timpaan:  http://www.timpaan.nl/projecten/antoniuskwartier

mesos-woningbouw
woningbouw_Antoniuskwartier

tijdelijkelocatie_woningen

 

 

Meer info:

Dynamisch Stedelijk Masterplan
http://www.utrecht.nl/images/DSO/D_S_M/DSM_juni_2011.pdf

Concept visie Vechtoevers:

Klik om toegang te krijgen tot Conceptvisievechtoevers_032012.pdf

Notitie Reikweidte en Detailniveau RWZI Utrecht:

Klik om toegang te krijgen tot 2849-002notrw.pdf

Uit het DSM :

Utrecht-stedelijkmasterplan01

Utrecht-stedelijkmasterplan02

Utrecht-stedelijkmasterplan03


3 reacties on “Over woningbouw aan het Zandpad”

  1. Steven schreef:

    Het zal waarschijnlijk wel de kant van herinrichting op gaan, maar zoals de vrouwen nu aan de kant worden gezet is echt geen stijl. Nu Aleid weg is en de raad de prostitutie iig weer tijdelijk terug wil (http://www.deweekkrant.nl/artikel/2013/december/31/raad_zandpad_snel_open) heb ik toch weer wat meer vertrouwen voor 2014. Ik hoop dat er voor de toekomst dan ook een goed plan komt voor de prostituees, waarbij zij er ook op vooruit gaan!

  2. Caja schreef:

    25 juni was overigens ook de dag dat de prostituees een brief ontvingen met aankondiging voornemen tot intrekking van de exploitatie vergunning van Wegra.

  3. […] ook: UKS: Over woningbouw aan het Zandpad (‘oude post nog steeds relevant’) , Tweets van Caja van Tolie: “De kogel is door […]


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.