Gemeente-tactiek
Geplaatst op: december 23, 2013 Hoort bij: Zandpad | Tags: gemeente, tactiek, Zandpad Een reactie plaatsen
Ingezonden bericht:
Als ambtenaar zie ik de hele Zandpad-soap enigszins met lede ogen aan. Het is allemaal zo herkenbaar.
Wat hier door de gemeente wordt gedaan is zogenaamde “ambtelijke obstructie“. Zoals vakbondsleden zogenaamd niet staken maar stiptheidsacties uitvoeren, oftewel je gewoon precies aan de regels houden, en niemand die daar bezwaar tegen kan maken.
Het is het gebruikelijke “trucje” dat bij de koffieautomaat uitgestippeld wordt zodat het niet op papier staat.
De werkwijze is als volgt: als gemeente maak je er een zooitje van. Je houdt je wel aan de regels maar voert die niet logisch of onachtzaam uit. De regels worden gevolgd: intrekken vergunningen, Bibob onderzoeken, ambtelijke adviesaanvragen, vergunningonderzoeken van de aanvrager, tegenstrijdige of onzorgvuldige uitspraken van een ambtenaar of bestuurder, toezeggingen die niet waargemaakt kunnen worden, excuses enz. enz.
Kost allemaal veel tijd en als een partij het ergens niet mee eens is dan gaat zij maar in-bezwaar of, nog beter, spant ze een juridische procedure aan. Kost nog meer tijd (en geld) en de gemeente hoeft geen commentaar of uitleg te geven want “het dossier is onder de Rechter”. Wel zo zorgvuldig, begrijpt u wel.
Door er bewust juridisch en bestuurlijk een kluwen van te maken gaan er allerlei processen lopen die elkaar (hopelijk) tegen gaan werken met weer oponthoud en complicaties als gevolg.
Uiteindelijk zal het wel tot een juridische uitspraak komen waarbij bij verlies de Gemeente dan het boetekleed aantrekt (“het verdiend niet de schoonheidsprijs, het was voor een goede zaak, maar we hebben er van geleerd”) er volgt misschien een schadevergoeding en dat is dan dat. Hoogstwaarschijnlijk zijn potentiële ondernemers dan al afgehaakt. Bovendien hoeven de betrokken ambtenaren die vergoeding niet zelf te betalen dus daar zijn geen zorgen over en bang voor onze carriére zijn we al helemaal niet.
Het doel is: rekken, uitstel en afstel. En als ik alle machinaties zo bezie, gaat dat ook gebeuren.
Menig ondernemer zal dit gedrag van een gemeente herkennen maar je kunt het vrijwel niet bewijzen als obstructie. Bovendien moet je daar apart (!) een procedure over aanspannen met alle kosten van dien. Met het risico dat je verliest en als ondernemer heb je de gemeente toch weer een keer nodig.
We houden ons tenslotte aan de regels en de wet. Zeker een gemeente wil toch zorgvuldig handelen?
Zo herkenbaar.
Geschreven door: DeBok
Laatste Reacties: