Raamhuur Zandpad hoog ?

Aleid_Wolfsen_huur

Eén van de argumenten voor de sluiting van het Zandpad van burgemeester Wolfsen was de ‘hoge huur’. Wegra zou misbruik maken van haar monopoliepositie als raameigenaar in Utrecht door veels te hogen huren te vragen aan haar huursters.
Na een klein onderzoekje met betrekking tot kamerhuur van andere raam-exploitanten in Nederland blijkt dit argument van Wolfsen flink overtrokken.


(Incompleet) Overzichtje raamhuren in Nederland:
(Prijzen zijn inclusief BTW. Welke door een prostituée weer verrekend kan worden bij belastingaangifte.)

Raamhuur Groningen: 700,- per week
Openingstijden: 11:00 tot 05:30

Raamhuur Doetinchem: 1750,- per week
Openingstijden: 11:00 tot 23:00

Raamhuur Alkmaar: 875,- per week.
Openingstijden: 8.00 tot 01.00
Beveiliging & alarmknoppen aanwezig.

Raamhuur Amsterdam (Ruysdaelkade): 1050,- per week.
Openingstijden: 07.00 tot 23.00 (sommige kamers tot 6:00)

Raamhuur Utrecht (Zandpad): 650,- per shift, per week*
Openingstijden: 24 uur per dag.
Dagshift loopt van 7:00 tot 20:00. Nachtshift loopt van 9:00 tot 06:00.

*Daarbij moet opgemerkt worden dat er op het Zandpad & Hardebollenstraat 24 uurs bewaking aanwezig was (inclusief alarmknop op elke kamer), wat in niet alle andere raambuurten het geval is.


3 reacties on “Raamhuur Zandpad hoog ?”

 1. Cees Jobben schreef:

  Genoeg is genoeg!
  Het moet afgelopen zijn met de volksverlakkerij over dit onderwerp!
  Bent u geïnteresseerd in inside informatie …lees dan even verder.
  Allereerst een zijdelingse opmerking …de huur op het zandpad was tot voor de sluiting €. 537,19 ex. btw per dagdeel per week. Btw wordt ook door prostituees verrekend met hun aangifte…dus de huurlast is altijd ex b.t.w., maar dit terzijde.
  In 2000 ben ik eindverantwoordelijk geworden bij Wegra Utrecht B.V. in het dossier prostitutie.
  Het was in 2000 een verpauperde omgeving op het zandpad en er werd aan de lopende band ingebroken in auto’s, op grote schaal drugs gedeald en gebruikt en ook werden er straatroven gepleegd. met andere woorden een onveilige omgeving! In de eerste 2 jaar heb ik, met de wet in de hand ( schrapping uit het wetboek van strafrecht vond ook plaats in 2000) de boel danig opgeschoond. De aanwezige snackkar werd uitgekocht en daar werd een kantoor gevestigd met een 24/7 bezetting. Mijn intentie was om het geheel te leiden als een normaal bedrijf met gescreend personeel met goede omgangsvormen, waarbij de klant
  ( lees de prostituee) koning is en het gebied een veilige omgeving zou moeten zijn voor klanten van prostituees. Mijn intenties zijn zuiver van aard geweest, ook als het gaat om maatregelen tegen gedwongen prostitutie. Vanaf 2000 was het meteen regel dat er geen zaken met mannen werden gedaan!
  Dat heeft natuurlijk de nodige spanningen opgeleverd, die niet verstoken waren van gevaarzetting tegen het personeel van Wegra. Maar waar je beleid uitzet moet je standvastig zijn om er een succes van te maken. En dat succes kwam…het kattekwaad en de criminaliteit verdween en het werd allemaal transparanter, kortom de werkomgeving werd plezieriger. In de jaren 2004 t/m 2006 kwam er een nieuwe vlek te ontstaan van mannen die zich bezig hielden met mensenhandel. Dit was een landelijke organisatie die op een gegeven moment mogelijk zelfs tientallen vrouwen tot prostitutie dwongen. Wegra zag dat om haar heen gebeuren en heeft voordat deze groep daadwerkelijk ook op werkplekken van haar terecht zouden komen, als enige exploitant in Nederland dit probleem onder de aandacht van de Politie gebracht. dat werd later ook erkend getuige een opmerking in de rapportage “Schone Schijn “van de KLPD.
  Deze groep zou later landelijke bekendheid krijgen onder de onderzoeknaam “Sneep”, ja u weet wel waar Justitie de hoofdverdachte abusievelijk vrij liet zodat hij naar het buitenland kon vluchten! Met het voor het gerecht brengen van deze groep keerde de rust terug op het zandpad. Maar niet binnen de ambtenarij….die vonden het op basis van deze zaak legitiem om 4 keer per jaar het zandpad hermetisch af te sluiten voor uitgebreide gecoördineerde controles. Daarbij aanwezig politie, belastingdienst, douane en gemeenteambtenaren. Deze frequentie hielden zij vol tot 2009. Nimmer werd er een illegale of te jonge prostituee aangetroffen. Dat is ook bevestigd door een senior beleidsmedewerker van de afdeling openbare orde en veiligheid. Toch moest er iets gevonden worden waardoor het zandpad in kwaad daglicht gesteld kon worden…er werd een hostel voor drugs,- en drankverslaafden in de nabijheid van het zandpad geparkeerd en daarna ging de politie turven hoeveel dronken mensen er in de nabijheid van het zandpad werden geregistreerd.
  Aan het eind van 2008 kwam de burgemeester plotseling met een interview naar buiten dat haaks stond op mijn eigen beleving en derhalve de werkelijkheid. Hij verkondigde dat het op het zandpad een ware sodom en gomorra zou zijn met 50 tot 95 % gedwongen en illegale prostitutie. Bovendien zouden prostituees worden gedwongen om zeer lange dagen ( bijna de klok rond) te werken en onder de blauwe plekken zitten. Wegra is vervolgens in januari 2009 begonnen met het inrichten van een database voor verhuurregistraties, zodat we in elk geval konden vastleggen wie onze huurster zijn en van welke afkomst en welke leeftijd die huursters hebben. Als gevolg daarvan heeft Wegra eind 2009 een rapport laten opmaken om tegengas te geven aan de leugenachtige beschuldigingen. Reeds in dat rapport “het zandpad in het juiste perspectief” was de conclusie van Wegra dat het zandpad zou moeten wijken voor woningbouw. En dat de uitlatingen van de burgemeester vooral beschadigend van aard dienden te zijn om in de toekomst sluiting mogelijk te maken. Wat volgde was een waar steekspel tussen ambtenaren en exploitanten, want waar de ambtenaren de frequentie van controles opvoerden en vergunningseisen verscherpten werd de inzet van exploitanten steeds groter om incidenten tegen te gaan, ook het aantal surveillance uren werd opgevoerd. Het is jammer voor de gemeente, maar op een enkel incident na ( er werden in 10 jaar tijd meer dan 130.000 huurovereenkomsten gesloten op het zandpad) was er niets te verzamelen. Omdat de burgemeester in interviews toch telkens terugkwam op de toch zeer lange werkdagen die prostituees zouden maken en de exploitanten wisten dat dit onwaar was heeft Wegra besloten om een geavanceerd tijdsregistratiesysteem te implementeren. Dit vergt een grote investering en moest ontwikkeld worden want het bestond in die vorm niet. Het komt er op neer dat de huurster per week een persoonsgebonden kaart koopt ( ipv een sleutel) voor een dagdeel waarmee zij haar ruimte betreed en deze kaart stopt zij vervolgens in een reader. Deze kaart regelt de energieleverantie en registreert ( in de centrale kantoorunit van Wegra) haar aanwezigheid.
  De kaart wordt 24/7 elke seconde gelezen… dat levert dus een netto resultaat werktijd op.
  Vanaf januari 2013 t/m juni 2013 ( toen 60% van de kamers kon worden gemeten) bleek dat prostituees een gemiddelde dagdienst werkten van bijna 7,5 uur per dag terwijl de prostituees een gemiddelde nachtdienst werkten van iets minder dan 6.,5 uur. Daarmee was bewezen dat ook deze uitspraken van de burgemeester op lucht waren gebaseerd. Het systeem levert ook de volgende informatie op als serieus wapen tegen mensenhandel, nl. als de gemiddelde werktijd 7,5 uur bedraagt en er zijn sommige huursters bij die wel 10 uur of meer werken zou je deze huursters kunnen monitoren omdat dat mogelijk een indicatie is voor gedwongen prostitutie. Deze cijfers zijn op 27 mei 2013 bekend gemaakt aan de beleidsmedewerkers van de gemeente, afdeling openbare orden en veiligheid. maar i.p.v. dat als bijdrage te zien tegen mensenhandel heeft dat wellicht de beslissing bespoedigd om de vergunning van Wegra in te nemen. Want als een dergelijke ontwikkeling niet strookt met de plannen die je met het gebied voorhebt moet je wel snel handelen.

  Profiel van de schrijver:
  Cees Jobben, oud bestuurder van Wegra Utrecht B.V.
  Heeft een normaal gezinsleven, streetwise opgevoed en strepen verdiend in het “normale” bedrijfsleven en nog NOOIT met justitie in aanraking geweest! DUS GEEN STRAFBLAD!
  Ik laat de leugenachtige en dubieuze motivatie om het zandpad te sluiten zeker niet de rest van mijn leven bepalen. Doch ik blijf, mede voor mijn oud collega’s bij Wegra, die in mijn ogen haar werk zeer goed hebben gedaan, strijden tegen het onrecht dat ons is aangedaan.
  Zij zijn nog niet van mij af!
  Diverse rapporten en gespreksverslagen van reguliere vergaderingen waarmee ik mijn stellingen kan onderbouwen en bewijzen kan ik, op verzoek, op deze site plaatsen.
  En er is nog veel meer!!! Wat dacht u van een bedankbrief van de burgemeester zelf gericht aan Wegra waarin hij ons bedankt voor de goede inzet tegen mensenhandel!!

 2. Eduard schreef:

  argument voor sluiting was betrokkenheid Wegra met mensenhandel

  • Robby schreef:

   Dat was zijn eerste verhaal mensenhandel en nu dat onzin blijkt te zijn begint de heer wolfsen over te hoge huur wat is het volgende slecht licht vies water ?


Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.