Gemeenteraad vond sluiting Zandpad geen bespreking waard

De Utrechtse gemeenteraad heeft het Wolfsen bij de sluiting van het Zandpad wel heel erg gemakkelijk gemaakt. Dit blijkt uit de verslagen en brieven uit de periode einde juni-medio juli die met enige vertraging op utrecht.nl gepubliceerd zijn.


Zo vond de gemeenteraad de intrekking van de vergunningen die op een feitelijke sluiting van het gehele Zandpad neerkwam geen (serieuze) bespreking waard; noch in de algemene vergadering van 04-07-2013 en 11-07-2013 stond het Zandpad op de agenda, en in die van de zittingen op 2 juli van de raadscommissie Mens en Samenleving evenmin, als ingebracht vergaderpunt kwam het evenmin aan bod.
Tot meer dan het stellen van een serie slappe vragen die de burgemeester met voorspelbare voortvarendheid beantwoordde, kwam de raad niet.

De brieven waarmee Wolfsen de raad van de intrekkingen van de vergunningen op de hoogste stelde, bevatten geen extra informatie over het vermeende laakbare gedrag van de Wegra. De raad vond de mantra van “slecht beheer en toezicht, mensenhandel en slecht levensgedrag” waarmee Wolfsen de media inpakte, blijkbaar ook voldoende.

Liquidatie Wegra
Wel échte voortvarendheid betrachtte het college van Utrecht met de liquidatie van de WEGRA. Op 18 juni jl. kreeg het namelijk de beruchte bestuurlijke rapportage van de Politie Midden-Nederland binnen. Reeds 10 dagen later, op 28 juni jl. was dit rapport geheel doorgenomen, geanalyseerd (inclusief de effecten die het voor de 200 werkende vrouwen zou hebben), een zeer ingrijpend, collectief besluit tot intrekking van de vergunningen genomen en aan de raad gepresenteerd.

Deze vond het raar genoeg helemaal niet vreemd dat de politie opeens een heel dik rapport over een exploitant schreef terwijl de politie in een uitgebreide evaluatie (Evaluatie breed maatregelenpakket barrièrevorming mensenhandel gemeente Utrecht) een half jaar eerder niets op exploitanten had aan te merken. Het viel de luie raadsleden ook niet op dat de vonnissen die het College in zijn brief in een voetnoot vermeldde als bewijs van laakbaar gedrag van deze exploitant, eind 2012 tijdens het schrijven van die evaluatie al lang bekend waren -als vonnis of als onderliggend politie-onderzoek.

Op 25 juli jl. was het Zandpad dicht: voor de gemeente alles in kannen en kruiken binnen 37 dagen; besluitvorming die ingrijpende gevolgen had voor 28 werknemers en 200 prostituees.

Door: STL
BronGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.