Zandpad dames in problemen, Aleid Wolfsen op vakantie.

DSC_3544

De dames van het Zandpad hebben een slechte naam gekregen door alle media aandacht, zegt Jamie, één van de prostituees die werkzaam was op de prostitutieboten.

“We kunnen bijna niet aan het werk. Door alle media aandacht denkt iedereen dat wij ‘Utrechtse dames’ pooiers hebben.” vertelt Jamie. Het is volgens haar daardoor extra moeilijk om een nieuwe werkplek te vinden. “Ze denken allemaal dat we te maken hebben met mensenhandel en geslagen worden, ‘Dat past niet in hun straatje’ zeggen ze dan.”

Zelf is ze nu werkzaam in Eindhoven. “Daar stond ook meteen de politie op de stoep met één of ander papiertje over mensenhandel. Terwijl de meeste van ons helemaal geen pooiers hebben. Ik werk gewoon voor mezelf.”

Los van de beeldvorming hebben de prostituees het volgens Jamie zwaar: “Het is erg rustig, ik ben al mijn vaste klanten kwijt. Wolfsen had ons steun beloofd maar er gebeurt weinig. Hij zou ons helpen bij het regelen van een uitkering ja, maar ik wil helemaal niet zo’n uitkeringstrekker zijn.”

Ondertussen zijn er een hoop vrouwen spoorloos. Collega prostitué Frederica: “Sommigen zijn terug naar hun land, ik weet het niet precies, we proberen ze te bellen maar ze nemen niet op.” Jamie vult aan: “Misschien dat ze naar het buitenland zijn, of illegaal werken. Een deel zit nu ook op het internet. Er is nergens plek meer.”

Geld. Het is de oorzaak en de oplossing van alle problemen rondom het Zandpad volgens Wil Post, juridisch adviseur van de prostituees van het Zandpad. Niet voor niets stuurde zij en collega Marjan Wijers een brief aan de gemeente met het verzoek de vrouwen schadeloos te stellen.

“Sinds ons gesprek met de burgemeester vorige week donderdag, is er niets gebeurd. Ik had die avond nog een telefoontje verwacht, maar er kwam niets. Nu is Wolfsen gewoon op vakantie. Ik vind dat heel vreemd. Als burgemeester ben je verantwoordelijk voor de veiligheid van de burgers. Je zal maar één dag niet veilig zijn, zoals deze vrouwen. Dat kan toch niet? Sommige vrouwen zijn nu kwijt. We proberen ze te bellen en op te sporen, maar dat is moeilijk.”, zegt Post.
Geen controle

Ook de gemeente weet niet waar de vrouwen zijn. Perswoordvoerder van de gemeente, Jeroen Bos: “Sommigen zijn naar het land van herkomst, anderen zijn druk de coöperatie op poten te zetten en weer anderen zijn op andere plekken aan het werk. Uiteindelijk zijn het zelfstandig ondernemers, we kunnen ze niet een ketting aan hun been leggen en iedere stap die ze maken controleren.”

Post vindt dat maar een vreemde redenatie: “De gemeente ontneemt al deze vrouwen hun werkplek en trekt vervolgens zijn handen er vanaf.” De sluiting van de prostitutieramen door de gemeente is volgens de initiatiefgroep een ‘calamiteit’ die verder reikt dan het normale ondernemersrisico zodat een schadevergoeding gerechtvaardigd is.
Schadeloosstelling

Post: “Wellicht gebeurt er wel iets als de gemeente merkt dat het geld gaat kosten. De vrouwen hebben zo’n zes klanten per dag, dat is zo’n 300 euro per dag, vijf dagen in de week, oftewel 1500 euro per week. Daarvan betalen ze dan zo’n 650 euro huur, dus dan hou je nog 850 euro per week over. Nou, dat maal 300 vrouwen is ruim 1 miljoen euro per maand. Voor een groep die zo’n 10 miljoen euro per jaar aan huur betaalt vind ik dat toch wel het minste wat je kan doen.”

Perswoordvoerder Bos: “Over de brief en de schadevergoeding kan ik nog niets zeggen, wij gaan daarover in overleg. Vooralsnog financiert de gemeente alleen het bureau dat hulp biedt bij het opzetten van de coöperatie. Verder ligt onze focus op het Zandpad, dat willen we zo snel mogelijk weer openen, maar daar moeten eerst de nodige zaken aan vooraf gaan. Er loopt een vergunningsaanvraag van een exploitant, die zal worden getoetst en zal door de bibop procedure gaan.”
Leeg bedrijfspand is geen optie

De tijdelijke werkplekken in lege bedrijfspanden, waar Wolfsen het vorige week nog over had, zijn volgens Bos geen optie: “Dat kost minstens een jaar tijd, je zou de bestemmingsplannen moeten wijzigen en dat kost allemaal veel tijd. Ik durf toch wel te zeggen dat we binnen een jaar het Zandpad weer open willen hebben.”

Bron: DUICGeef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.