Regent Wolfsen gaat zijn gang

aleidwolfsen01
Wolfsen gaat zijn gang

Wolfsen gaat onverstoorbaar zijn voorbereide gang, dat is inmiddels wel duidelijk. Petities van prostituees en zienswijzen van exploitanten zullen hem worst zijn. Dit houdt dus ook in dat hij de prostituees die allen dolgraag willen doorwerken, niet de gelegenheid gunt te blijven werken tot het moment dat andere exploitanten op het Zandpad actief zijn. Lobbyen in Utrecht voor een vernieuwd Zandpad met coöperaties e.d. zal voor de meesten na 25 juli niet meer mogelijk zijn. De overgrote meerderheid vertrekt om elders aan de slag te gaan waarmee de burgemeester zich van de belangrijkste pressiegroep zal hebben ontdaan.

Met het indienen van een “zienswijze” en het ontslaan van een medewerker die zich van de prins geen kwaad weet, heeft de Wegra de gemeente proberen te vermurwen. Elke insider wist natuurlijk al lang dat wat de Wegra ook zou opschrijven en hoeveel zondebokken zij ook de laan zou uitsturen, de gemeente bij haar onwrikbare besluit zou blijven. Het ontslag van de trouwe medewerker is niet fraai maar een kat in het nauw maakt rare sprongen. Het ligt nu wel in de lijn der verwachtingen dat de Wegra naar de rechter gaat.

Verklaringen van prostituees en de ontslagen Wegra-manager versterken het vermoeden dat Wolfsen niets substantieels tegen de Wegra heeft. Zoals tegen de vorige exploitanten die het loodje legden, zullen het verdachtmakingen zijn en in een zo zwart mogelijke verband geplaatste pietluttigheden en misschien zelfs aperte onjuistheden. Als de politie maar lang genoeg zoekt, dan vindt zij altijd wel wat. En wat ik al eerder heb aangegeven: de Wegra kende de gevoelige politieke context waarbinnen de raamprostitutie draait en zal daarom geweten hebben dat de gemeente Utrecht op uitglijers zat te azen. Onwaarschijnlijk dus dat zij zich echt onoorbare zaken veroorloofd zal hebben.

In bovenstaand artikel uit de Nrc beklemtoont Wolfsen dat het “frustrerend” is dat hij de inhoud niet mag prijsgeven omdat de bestuurlijke rapportage die hij gebruikt gelinkt is aan een strafrechtelijk onderzoek. Uit het artikel blijkt dat deze zaak van het OM nog lang niet af is. Dit verbaast mij niets, sterker nog, ik vermoed dat het om een (fake)onderzoek gaat dat speciaal is opgestart om de burgemeester een excuus voor geheimhouding van de bestuurlijke rapportage te verschaffen. Wolfsen wíl m.i. niets zeggen omdat hem dat goed uitkomt. In het verleden is diverse malen gebleken dat burgemeester, politie en OM maar al te close waren in het gezamenlijk optrekken tegen (de vermeend omvangrijke mensenhandel op) het Zandpad. Ook heeft de Taks Force Mensenhandel, waarvan hij lid is, geregeld misleiding toegepast. Voorbeelden daarvan zijn o.a. het (laten) manipuleren van slachtofferstatistieken (COMSENSHA/BNRM) en al lang lopende politieonderzoeken als opbrengst van de grote razzia’s in prostitutiebuurten presenteren.

Het doel lijkt zo snel mogelijk voldongen feiten te realiseren; een snelle sluiting zonder dat hiervoor een geldige reden is; de Wegra kan immers altijd nog gestraft worden en actueel gevaar is er niet. Het zomerreces van de raad, de afwezigheid van veel burgers wegens vakantie, en door veel komkommernieuws nog zwakkere media maken deze maand bij uitstek geschikt om de bootjes aan het Zandpad te torpederen. Als de prostituees al lang vertrokken zijn en Utrecht begint te wennen aan de afwezigheid van de raambordelen, krijgen de raad en de prostituees de informatie te horen die ze de afgelopen weken hadden willen en moeten hebben toen de laatsten op hun sterkst waren. De zwakke raad zal nog een paar verplichte piepjes laten horen en RTVUtrecht laat nog even een klagende prostituee aan het woord maar ik verwacht dat het dan daarbij zal blijven.

Maar de coöperatie en de nieuwe exploitant dan?, zal menigeen vragen. Ik verwacht dat deze horendol gemaakt worden door tal van aanvullende eisen waarmee de gemeente op de proppen gaat komen. Goed mogelijk dat het zich aandienende beveiligingsbedrijf opeens te horen krijgt dat een exploitant maar acht ramen maximaal mag exploiteren, ongetwijfeld weer verpakt als maatregel om de vrouwen te beschermen en monopolies te voorkomen. Naar verwachting zal dit ontmoedigingspakket op een sluwe manier over een langdurig traject uitgesmeerd worden. Uiteindelijk zullen nieuwe kandidaten er gefrustreerd de brui aan geven.

Kunnen zulke bestuurlijke acties waarbij bedrijven en burgers op basis van geheime politie-informatie volledig af geserveerd worden, voorkomen worden? Misschien als de bestuurders scherper door de raad en de media gevolgd worden. RTVutrecht berichtte regelmatig over de sluiting van het Zandpad maar achtergrondinformatie, analyses en kritische interviews met verantwoordelijken ontbraken. Zo was de omroep toch betrekkelijk tandeloos.

Uit het Nrc-artikel blijkt dat de ex-directeur van de voormalige belangenvereniging de Rode Draad Alexandra van Dijk inmiddels een commercieel advies-en bemiddelingsbureau heeft. Het bemiddelt tussen overheden en het werkveld. De verkondigde visie lijkt direct een stuk overheidsvriendelijker.

Kennelijk was de Task force mensenhandel bang dat het imago van het Zandpad in de media toch te sympathiek zou gaan worden getuige bovenstaande actie met draaiende camera’s van ingeseinde media. Wellicht wil men ook nog een zweem van noodzaak aan de snelle sluiting geven.

Bron: Hookers.nl



Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.